Dit bericht is 2764 keer gelezen
SCHOONHOVEN – Een feestelijk seizoen bij de Zadkine Vakschool. Komend jaar bestaat de onderwijsinstelling 125 jaar. Vorige week is de aftrap gegeven met de tentoonstelling ‘100 Jaar Uurwerktechniek’. Docent Arjan Barnard heeft zich ingezet om dit te realiseren. Zo wordt een indruk gegeven hoe de horloges, in de loop van de afgelopen 100 jaar, zijn veranderd qua techniek en vormgeving.
“In de jaren 70 ontwikkelde zich de elektronische uurwerken, de quartz horloges. Een nieuwe techniek die de toekomst zou worden”, legt Arjan uit aan RTV Krimpenerwaard. “Toch is het mechanische horloge altijd gebleven. Mensen hebben daar een gevoel bij. Horloges worden ook nauwelijks weggedaan. Daardoor blijft het vak in stand, ondanks de toenemende digitalisering. En wat leuk is, overal zijn klokken maar iedereen kijkt toch regelmatig op zijn of haar horloge.”
Opleiding
Op de vakschool is jaarlijks plaats voor maximaal 24 leerlingen die het vak uurwerktechniek willen volgen. Dat is ongeveer een vijfde van het totaal aantal instromende leerlingen. “Dit is de enige school in Nederland waar je deze opleiding kan volgen”, maakt de enthousiaste docent duidelijk. “Leerlingen die afstuderen hebben vrijwel altijd een baan. Horloges blijken zowel nu als vroeger tegen een stootje te kunnen. “In de jaren dertig hebben ze als test een horloge van driehonderd meter hoogte uit een vliegtuig gegooid. Het uurwerk bleek daarna nog gewoon te lopen. Ook in die tijd was er dus een goede technische vaardigheid.”
Herkenning
Het idee om deze tentoonstelling ‘100 Jaar Uurwerktechniek’ te organiseren is door Barnard twee jaar geleden uitgedacht. “Veel uurwerken had ik in eigen bezit, al dan niet bijeen gespaard door mijn vader, die ook uurwerkdocent was. Het meest lastige was om een keuze te maken uit de modellen van de laatste twintig jaar omdat er zoveel verschillende merken en uitvoeringen zijn.” De reacties van de bezoekers zijn positief. “Voor veel mensen is het een moment van herkenning. Bijvoorbeeld mijn opa of moeder had ook zo’n horloge. Ik heb bewust ook niet gekozen voor de exclusieve modellen maar juist de exemplaren die gebruikt zijn en zo van de pols in de vitrine zijn gelegd. Dat maakt het leuk en interessant.”
Sfeer
Tijdens ons bezoek gingen de leerlingen onverstoord verder met hun werkzaamheden. Zij waren druk bezig om wijzers van een klok te maken. Een onmisbaar stuk gereedschap is de loep, om goed te kunnen zien waar je mee bezig bent. Naast praktijk is er ook theoretische onderwijzing in onder andere materiaalkunde en techniek. De sfeer lijkt goed onder de leerlingen. Dat beaamt ook Arjan. “De leerlingen zijn over het algemeen super gemotiveerd.”
De tentoonstelling 100 jaar Uurwerktechniek is te bezoeken tot en met 13 december. Ook is het boek “Jaartallen en hun Horloges’ uitgebracht. Het boek is verkrijgbaar in een gelimiteerde oplage en kost € 24,95.
Het gehele gesprek met docent Arjan Barnard en een aantal leerlingen is komende zaterdag te beluisteren tussen 12.00 en 14.00 uur bij RTV Krimpenerwaard.
Arjan Barnard bij de vitrines van de tentoonstelling
Arjan Barnard in 2019 achter dezelfde freesmachine die zijn vader Arie ook gebruikte in 1944.
Dit bericht is 2764 keer gelezen
Recente reacties