Archieven

Dit bericht is 1483 keer gelezen

SCHOONHOVEN – Een groenteboer die is uitgegroeid tot ‘gemakswinkel’. Inspelen op de veranderende behoefte van de consument; dat maakt van ‘Jan Dros Lekker Eten’ na veertig jaar nog steeds een bloeiende onderneming.

“We hebben ontzettend veel reacties gehad op ons jubileum”, geeft Else Dros (55) aan. “Onze woonkamer en keuken staat vol met bloemen en kaarten.” Samen met haar man Jan is ze supertrots op het bedrijf. “Ook de medewerkers zijn meegegroeid in de veranderingen. Het is een geweldige ploeg mensen die erg belangrijk voor ons zijn.” In totaal zijn bij Dros vijftien medewerkers in dienst, waarvan zeven met een fulltime aanstelling. Dagelijks maken ze aan de Lopikerstraat 28 de heerlijkste maaltijden en wordt uitstekende kwaliteit groente en fruit verkocht.

Beginperiode
Hoe anders was het eind 1981 toen Jan den Braber stopte als groenteboer. “Ik kreeg de tip via Cor de Pater, vertegenwoordiger bij Fruto”, vertelt Jan Dros (64) terugblikkend op de beginperiode. “Ik werkte op dat moment bij een bedrijf, ook in de groente en fruit. Cor bracht mij in contact met den Braber en zijn vrouw Jannie.  Vrij snel waren we het eens om de zaak over te nemen. Op 1 april 1982 heb ik de de winkel geopend. Mijn vaste baan opzeggen en met niets beginnen, dat was best spannend.” Jan den Braber heeft zijn opvolger nog jaren geholpen met vooral inkopen via veiling en grossierderij.

Tekst gaat verder onder de foto

Opening door toenmalig burgemeester Schouwenaar (r)

Verandering van vraag
Moeiteloos kan Jan de namen opdreunen van de groenteboeren die in de beginjaren zijn collega’s en concurrenten waren: Arie Graveland, Rein en Sam Stalenburg, Jan van Dijk, Gijs Snoeij en Kees Steenbergen. Dros is de enige die uit die periode is overgebleven. Het siert de ondernemer dat hij tijdig is ingesprongen op de veranderende vraag van zijn klanten. “De wijzigingen zijn begonnen met gesneden groente en salades. Dat is uitgegroeid tot wat het nu is: keuze uit tientallen soorten maaltijden. Veel ouderen maken hier gebruik van, maar ook wie geen tijd, zin of gelegenheid heeft om te koken. Met de hoge kwaliteit groente en fruit bereiden wij op deze manier gezonde maaltijden.”

Opvolger
Voorlopig denken Else en Jan er niet aan om te stoppen; werken is hun hobby. Hun zoon Frank (27) heeft aangegeven de zaak over te nemen. “Dit geeft mij de kans, onder de vleugels van mijn ouders, mij verder te ontwikkelen. Online zijn er nog stappen te maken”, geeft hij aan. De juiste benaming voor het bedrijf noemt hij ‘gemakswinkel’. “Een winkel waar je alles kant en klaar kan halen, wat lekker en gezond is.”

Else, Jan en Frank Dros waren afgelopen zaterdagmiddag tussen 12.00 en 13.00 uur te gast op de radio. Het gesprek is terug te beluisteren via uitzending gemist.

Dit bericht is 1483 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief