Archief

Dit bericht is 535 keer gelezen

HAASTRECHT – Feest bij de ‘Echte Bakker’ Arjan van der Eijk. Oprichter Jan en zijn vrouw Annie draaien al 50 jaar mee in de dagelijkse operatie. Al ziet Jan het de laatste jaren niet meer als werken. “Ik rijd de gaatjes dicht.”

Wie denkt dat de familie van der Eijk een eeuwenoud bakkersgeslacht is heeft het mis. “Mijn vader had een boerderij in Oudewater”, zet Jan van der Eijk (72) uiteen. Op de Nieuwe Vaart, de tegenwoordige Goudse Waarden, vond ik het bakken erg leuk.  Zo ben ik in het vak gerold. Ik had niets met het boerenleven. Op Haastrecht waren eind jaren 60 een viertal bakkers actief waaronder Van Dasler. Hij had een dochter die het niet zag zitten om de zaak over te nemen. Ik ben daar gaan werken en na een half jaar waren we er beide uit wat betreft de overname.” Dankzij financiële steun van zijn ouders kon Jan samen met Annie de zaak overnemen. “Zo ik toen geholpen ben, zo heb ik dat ook gedaan toen mijn zoon Arjan de zaak overnam.”

Veranderingen
Op de vraag wat het meest veranderd is in de afgelopen tijd hoeft de bakker niet lang na te denken. “Dat is de enorme uitbreiding van het assortiment. “We hadden wit en bruin brood. Op een gegeven moment kwam daar volkoren bij. Witte bolletjes waren alleen in het weekend of als de kinderen op schoolreis gingen.” Zijn hart ligt bij het broodbakken, al is dat de laatste tijd wel veranderd. “Ik ga banket steeds leuker vinden. We hebben hier een banketbakster die ik regelmatig help. Glunderend maakt hij duidelijk dat ie afgelopen Sinterklaas voor het eerst heeft geholpen met chocoladeletters maken. “Ik had er helemaal de schik in.” Een andere verandering is het venten langs de deur. “Je kunt je het niet meer voorstellen maar vroeger bracht ik brood bij de buurvrouw naast de winkel”, grinnikt Jan. Op het dorp komt men niet meer langs de deur. Wel nog steeds met twee bussen in de buitengebieden zoals Hogebrug en Oukoop.

Kwaliteit
Waar begin jaren 70 nog plaats was voor vier bakkers op Haastrecht, is er nu nog maar eentje overgebleven. De komst van de supermarkten maakte dat veel kleine zelfstandigen zijn verdwenen. Toch gelooft Jan dat er altijd plaats zal zijn voor bakkers. Zijn strategie is om de samenwerking te zoeken en een plaats te bemachtigen in de schappen van de supermarkt. Door verschil in kwaliteit zijn de mensen bereid om er iets meer voor te betalen. “Mijn zoon Arjan zegt het ook altijd: het moet beter zijn, daarmee kunnen we ons onderscheiden.” Inmiddels zijn de producten van de echte bakker te vinden in zestal supermarkten in de regio.

Gaatjes dicht rijden
Uiteraard gaat het jubileum niet onopgemerkt voorbij. Deze week zijn er leuke aanbiedingen en voor de kinderen een kleurwedstrijd. Aan het einde van het gesprek laat Jan vol trots het fotoboek zien met 50 jaar historie. “Dit boek komt in de winkel te liggen en iedereen die het wil kan het inzien.” Mooi om te zien dat de bakker nog zo’n plezier heeft in het vak. Net als een opa en oma op de kleinkinderen passen maar als ze vervelend worden…… dan snel terug naar pa en ma. De ‘gaatjes dicht rijden’ noemt hij het. Zo helpt hij zijn zoon Arjan maar de verantwoording heeft hij niet meer. Dan is er ook tijd om met zijn vrouw leuke dingen te doen.

Jan van der Eijk is komende zaterdag te gast op de radio tussen 12.00 en 14.00 uur. 

 

Dit bericht is 535 keer gelezen

Deel dit:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief