Het weer in de Krimpenerwaard

Archieven

Dit bericht is 1154 keer gelezen

OUDERKERK A/D IJSSEL – “Met pijn in het hart hebben we moeten besluiten de feestelijkheden ter gelegenheid van ons 75-jarig bestaan dit jaar te schrappen”, vertelt voorzitter Henk Lammertse van voetbalvereniging Spirit. Het waarom hoeft niet nader te worden toegelicht, corona gooide roet in het eten.

“Maar wat in het vat zit verzuurt niet, dus we hebben het hele festijn voorlopig een jaar opgeschoven. In oktober 2021 rollen we het draaiboek alsnog uit en vieren we ons 76-jubileum met diverse activiteiten. Mits het dan wel mogelijk is natuurlijk.”

Maar met één onderdeel van de viering van 75 jaar Spirit wilde het bestuur geen jaar wachten. De uitreiking van het jubileumboek dat onlangs is verschenen kon gewoon doorgaan, zij het op een iets andere manier dan eerder was bedacht. Op het nog maar pas in gebruik genomen nieuwe complex van Goudriaan Transport B.V. aan het Zijdepark werd gedurende twee zaterdagen een ‘drive through’ gehouden.

Met de auto, op de fiets of lopend werden de bezoekers door de imposante ruimte geleid waar zij hun exemplaar van ‘V.V Spirit 75 jaar’ op gepaste afstand kregen uitgereikt. Kosteloos voor leden en sponsoren, andere belangstellenden betaalden het alleszins bescheiden bedrag van vijftien euro. Opvallend veel mensen kwamen op deze 5 december nog snel even langs omdat ze het boek wel een passend Sinterklaascadeau vonden.

Terecht, want het is een fantastisch boek geworden. Luxe uitgevoerd en met op iedere pagina prachtige verhalen, foto’s en illustraties over een vereniging die niet alleen in Ouderkerk maar ook in de wijde omgeving bekend staat als een hechte samenleving in de samenleving waar niet alleen het spelletje maar ook de sociale contacten een heel belangrijke rol spelen. De ondertitel van het boek luidt niet voor niets ‘Samen zijn we Spirit, geel-wit zit ons in ’t bloed’. Een kernachtige samenvatting van een voetbalclub die meer wil zijn dan alleen maar een sportvereniging.

Dat streven heeft er mede toe geleid dat Spirit meer dan duizend leden telt, die lang niet allemaal in Ouderkerk aan den IJssel wonen. Mede vanwege de prima sfeer trekt de vereniging veel leden uit andere kernen van de Krimpenerwaard en uit buurgemeente Krimpen aan den IJssel.

Als je bedenkt dat Spirit in 1946 begon met 24 leden op een knollenveld aan de Zijde waar geen voorzieningen waren, is die groei en bloei toch een fantastisch resultaat van de inspanningen die veel actieve leden door de jaren heen hebben geleverd.

Over die betrokkenheid wordt in het boek veel geschreven. Gert Visser, vijftig jaar geleden als voetballer begonnen en sindsdien nooit weggegaan bij de club kan er over meepraten en over meeschrijven. Hij vervulde naast en na zijn actieve voetballoopbaan diverse functies bij Spirit en was de aangewezen persoon om het redactieteam voor het jubileumboek aan te voeren. “Het was een hele klus, maar we hebben het met veel plezier gedaan”, blikt hij terug over de afgelopen maanden. Veel leden en oud-leden leverden een bijdrage door hun persoonlijke herinneringen op papier te zetten en dat leverde een prachtig beeld op van 75 jaar Spirit. “We kregen zoveel materiaal aangereikt dat het nog best lastig was een selectie te maken.”

De reacties op de inhoud van het jubileumboek zijn zeer positief. Het eerste en voorlopig nog enige onderdeel van het festijn mag zonder meer een succes genoemd worden. De rest volgt later.

Dit bericht is 1154 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief