Archieven

Dit bericht is 507 keer gelezen

Wat voor weer krijgen we?

Hier leest u het actuele weerbericht voor de Krimpenerwaard en de rest van Nederland. De eventueel gebruikte metingen zijn die van MeteoKrimpenerwaard, gevestigd te Stolwijk.

Bij de foto: Na de koude lucht van dit weekend en de komende regen en wind deze week, zal het blad aan de bomen snel minder worden.

 

Verwachting Krimpenerwaard komende 5 dagen:

Met een venijnige noordoostelijke stroming is de afgelopen nacht veel koudere lucht ons land binnengestroomd. In het noordoosten van Nederland was de temperatuur vanmorgen al tot -3 gezakt, terwijl het in de Krimpenerwaard nog 2 graden boven het vriespunt was. De temperatuur is bij het schrijven van dit weerbericht nog steeds aan het zakken en dit ondanks de nog aanwezige bewolking. We spreken dus van transportkoude maar met dit zelfde transport komt ook drogere lucht naar ons toe en dat merken we in de loop van de ochtend als de bewolking oplost en de zon uitbundig gaat schijnen. Ondanks het zonnetje wordt het niet veel warmer dan maximaal 3 graden vanmiddag. Dat het helder is, zullen wij ook vanavond merken als de temperatuur heel snel gaat dalen. Rond het begin van de avond ligt de temperatuur al onder het vriespunt en gaat dalen tot -5 graden. Wanneer u zondag uitslaapt maakt u de vorst niet meer, want in de ochtend is de stroming al weer zuidwestelijk en gaat de temperatuur snel omhoog met vanaf het middaguur regen. In de Krimpenerwaard hoeven wij niet bang te zijn voor sneeuw. De dagen die volgen zijn verre van winters, want de temperatuur gaat in de loop van de week alleen maar omhoog om vanaf donderdag weer boven de 10 graden in de middag uit te komen. Op maandag is de meeste kansen op zon, maar alle dagen, met uitzondering van woensdag,  is er wel ruimte voor een opklaring tussen de buien door. In de westelijke stroming is sprake van een aantal flinke windvelden, waarbij wij woensdag en donderdag zien dat een gedeelte van zo’n windveld de Krimpenerwaard aandoet. Niet dat er storm verwacht wordt, maar op deze dagen staat er boven onze polder een stevige wind, die tijdens buien even flink kan uithalen. Zo het zich nu laat aanzien is de woensdag de natste dag.

Algemene weersituatie:

Het hogedrukgebied boven Scandinavië dat de winter zijn eerste speldenprik heeft laten uitdelen trekt in oostelijke richting weg. Op de Atlantische Oceaan ligt ten zuidwesten van IJsland een omvangrijk sturend lagedrukgebied dat met een aantal randstoringen ons weer de komende week het meest beïnvloed. Toch blijft het grootste “najaarsgeweld” van ons verwijderd, niet in de laatste plaats doordat de straalstroom nog steeds een zuidelijke ligging heeft. Het lijkt er vooralsnog op dat deze zuidelijk ligging niet zomaar veranderd en dat geeft een beetje hoop voor de winterliefhebber.

 

Lange termijn:

Opvallend zijn de hogedrukimpulsen op het noordelijk halfrond, wat uiteindelijk een belangrijke vereiste is om stabiel winterweer te brengen. Ook het volgende weekend van 26 en 27 november bouwt zich weer een hogedrukcel boven Scandinavië op, waardoor ons weer een stuk rustiger wordt en de temperatuur door een lichte oostelijke stroming iets daalt. Toch lijkt ook die ontwikkeling bij ons geen winterweer te kunnen brengen, omdat er eerst moet worden afgerekend met een tot ver op het continent doorgedrongen zachte lucht. Echter toch blijft er een lichtpuntje voor de winterliefhebber, want de nieuwste weerkaarten voor de periode rond 5 december laten een veel sterkere impuls zien van een opbouwend hogedrukgebied dat over een groter gebied ten noordoosten van ons de lucht in beweging kan brengen. De komende week zal snel duidelijk worden of deze ontwikkeling kan uitgroeien tot een serieuze aanval van de winter.

Dit bericht is 507 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief