Archieven

Dit bericht is 455 keer gelezen

 

Wat voor weer krijgen we?

Hier leest u het actuele weerbericht voor de Krimpenerwaard en de rest van Nederland. De eventueel gebruikte metingen zijn die van MeteoKrimpenerwaard, gevestigd te Stolwijk.

Bij de foto:  Huidige weerkaart, Deutsche Wetter Dienst 08-12-2022

Verwachting Krimpenerwaard komende 5 dagen:

Veel zon zullen wij de komende dagen niet zien en daardoor is het een behoorlijk koude periode, die gek genoeg door depressies in stand wordt gehouden. Zo zie je maar dat de ligging van deze gebieden de winter kan maken of kraken. Kraken van de vorst zal het de komende dagen niet doen, maar lichte tot matige vorst en overdag op of maar net boven het vriespunt mag je een mini wintertje noemen. De komende nacht kan het in de Krimpenerwaard 3 graden vriezen, terwijl het morgen overdag maar net boven het vriespunt uit lijkt te komen. Het zou kunnen zijn dat de mist die vrijdagochtend aanwezig is in zijn geheel niet optrekt, waardoor het zelfs helemaal niet boven het vriespunt komt. Ook de nacht naar zaterdag geeft een paar graden vorst en ook dan weer gevolgd door een grijze koude zaterdag, waarbij in de loop van de dag iets meer wind staat. Ondanks de zuidelijke wind blijft het mogelijk de gehele dag onder het vriespunt en ook zaterdag wordt weer gevolgd door een nacht met lichte vorst. Dat de temperatuur niet verder daal heeft te maken met de aanwezige bewolking die een sterke uitstraling tegen houdt. De nacht naar maandag wordt dan al iets kouder omdat de bewolking een beetje begint te breken, waardoor we maandag overdag wel wat zonnige perioden mogen verwachten. De lucht is droger en is iets verder afgekoeld, waardoor het overdag ook net onder het vriespunt lijkt te blijven. De opklaringen zorgen er ook voor dat de nacht naar dinsdag een koude wordt met matige vorst in de Krimpenerwaard tot -6 graden. Dit betekent dat het aan de grond nog wel iets kouder kan worden. In de verwachting op lange termijn kunt u verder lezen.

Algemene weersituatie:

Zoals al een paar dagen geleden aangekondigd hebben we te maken met een retrograad bewegende depressie. Tegelijkertijd staat er boven Scandinavië, aan de oostflank van een ongelooflijk sterk hogedrukgebied boven Groenland (1065mbar), een koude noordelijke polaire stroming. Hierdoor wordt de koude lucht in de depressies opgenomen en dat in combinatie met onstabiele opstijgende lucht geeft de vorming van buitjes. Depressies brengen sowieso geen stabiel winterweer en daarbij komt dat de bewolking die in deze weersystemen circuleert een extreme afkoeling in de weg staat. Feitelijk blijven we de gehele komende week onder invloed staan van om elkaar tollende storingen die dus in de basis gevuld zijn met koude lucht wat voor onze omgeving geen normale situatie is. Dit weerbeeld waarbij bewolking over het algemeen de boventoon voert geeft een licht winters weerbeeld met uitschieters in minimumtemperatuur als opklaringen zich precies in de nacht voordoen, zoals de kans in de nacht van maandag op dinsdag.

 

Lange termijn:

Nog steeds ziet het er naar uit dat aan het einde van de week de koude lucht langzaam in oostelijke richting wordt weggeduwd. Nu door een depressie die vanuit het zuiden over Frankrijk naar het noorden stroomt. In eerste instantie wordt dan nog wel continentale koude lucht aangevoerd, maar wanneer het systeem afzwaait naar de Britse Eilanden gaat bij ons de wind om naar het zuidwesten en is het gedaan met dit wintertje. Deze ontwikkeling verwacht ik vrijdag of zaterdag in uitvoering. Wat opvalt op de berekende weerkaarten vanaf 20 tot 24 december is dat de warmere lucht niet echt veel terrein lijkt te winnen. Tegelijkertijd worden de eerste hogedrukimpulsen boven noordwest Rusland weer uiterst interessant, omdat deze zich lijken uit te breiden naar west Europa. Daarnaast is er in de hogere atmosfeer sprake van een dubbele SSW (Sudden Stratopheric Warming) die vaak aan de basis staat van een koude periode. Voor de winterliefhebbers is dit goed nieuws. Uiteraard kunt u de ontwikkeling hiervan lezen in de volgende weerberichten.

Dit bericht is 455 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief