Archieven

Dit bericht is 394 keer gelezen

Wat voor weer krijgen we?

Hier leest u het actuele weerbericht voor de Krimpenerwaard en de rest van Nederland. De eventueel gebruikte metingen zijn die van MeteoKrimpenerwaard, gevestigd te Stolwijk.

Bij de foto:  Opklaringen boven de polder zorgen voor mooie winterplaatjes. (Bron: Henk Meerwijk)

 

Verwachting Krimpenerwaard komende 5 dagen:

Vandaag hebben we lang hangende bewolking met mist. Dus als de mist oplost zitten we alsnog tegen een grijze deken aan te kijken. Er is slechts een kleine kans op een opklaring. De temperaturen liggen rond het vriespunt en zullen in de Krimpenerwaard net boven 0 graden uitkomen. Er is slechts een kleine kans op een opklaring. Ook de komende nacht geeft weer wat lichte vorst tot ongeveer min 2 graden gevolgd door een zondag met iets meer kans op opklaringen, waardoor de temperatuur in de middag tot net boven het vriespunt kan stijgen. De zelfde opklaringen zorgen er ook voor dat het in de nacht naar maandag wat kouder kan worden met een minimum temperatuur van -4 graden en een iets lagere temperatuur aan de grond. Maandag overdag lijkt de temperatuur niet boven het vriespunt te komen in de Krimpenerwaard en hebben we dus een echte ijsdag. Deze wordt gevolgd door een koude nacht met matige vorst tot     -6 graden, waarna het een mooie winterdag geeft met een zonnetje en een ijzig windje uit het oosten. De combinatie van een afnemende wind en opklaringen zorgen voor de koudste nacht van de week op woensdag met temperaturen tot mogelijk -7 graden, gevolgd door een dag met redelijk wat zon een maximum temperatuur van 0 graden. De nacht naar donderdag lijkt, door de veranderde windrichting naar westelijke richtingen nog wel een paar graden vorst te geven maar voor overdag betekent dit een temperatuur van 3 tot 5 graden boven het vriespunt. De nacht geeft dan weer een graadje vorst en geeft een kwakkelsituatie. In de verwachting op lange termijn kunt u verder lezen.

 

Algemene weersituatie:

Weinig wind in deze periode van het jaar betekent vaak vorming van mist, zeker als de lucht vochtig is zoals nu. Overigens is het niet alleen mist wat voor het grijze weer zorgt, want de lage bewolking met de basis van een paar honderd meter boven ons hoofd laat zich maar moeilijk verdrijven. Daar is wind, drogere lucht en het zonnetje voor nodig, maar als deze “ingrediënten” er niet zijn is het grijs. De depressies die aan de basis liggen van dit weerbeeld liggen boven de Noordzee en de Botnische Golf, waarbij de vanuit Scandinavïe opgenomen koude lucht zorgt voor de huidige lage temperaturen. In de nacht van zondag op maandag komt hier een klein beetje verandering in als er wat hogedrukimpulsjes vanuit centraal Europa naderbij komen. Enerzijds heeft dit al tot een verscherping van de koude boven het zuiden van Duitsland gezorgd maar ook boven oost Frankrijk is het flink afgekoeld. Wanneer de opklaringen dan vanuit het zuiden over ons land heen komen, leidt dit direct tot een verdere daling van de temperatuur en dat zien we terug in de dalende minimumtemperaturen van maandag tot en met donderdag. Daarna verliest het slecht ontwikkelde hoog zijn invloed op ons weer en moeten we weer naar het westen kijken, waar de straalstroom langzaam maar zeker weer iets naar het noorden verplaatst. De storingen van depressies die de afgelopen weken een zuidelijke koers moesten volgen komen dan weer in ons gebied terecht en dat zorgt voor een ander weerbeeld met toename van de wind, regen en stijgende temperaturen tot wel +10  graden. En verder? Lees de verwachting voor de lange termijn.

 

Lange termijn:

Het gevecht tussen koudere continentale lucht en veel zachtere vanuit het westen gaat het komende weekend boven ons land uitgevochten worden. Koude lucht hoopt zich op in een koude “plak” laag die zich moeilijk laat verdrijven. Volgens de laatste kaarten gaat het proces maar langzaam en dat kan zorgen voor vervelende perikelen met sneeuw en ijzel. Dit zijn ontwikkelingen die vaak 48 uur van te voren pas met zekerheid zijn te voorspellen. De kaarten voor de langere termijn laten zien dat de winter zich niet ver van ons terugtrekt, waarbij een aantal modellen een stijgende luchtdruk berekenen rond de Kerstdagen. Als deze ontwikkeling zich doorzet kan dit de opmaat zijn voor een tweede koude periode. Dat de straalstroom zich toch meer op onze hoogte gaat manifesteren is voor de winterliefhebber een vervelende ontwikkeling. Het zal de komende week snel duidelijk worden of december met een koud slotakkoord gaat komen.

Dit bericht is 394 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief