Archieven

Dit bericht is 663 keer gelezen

STOLWIJK – Sportieve weken zijn achter de rug voor Abe Maaijen en zijn vrouw Wil.  Met de kano het Italiaanse Gardameer rondgevaren . Daarna volgde de Elfsteden vaartocht langs de bekende plaatsen uit de gelijknamige schaatsroute.

“Dit jaar was het sinds 1946 de 25e editie van de Elfstedentocht op water”, maakt Abe (66) duidelijk. “Samen met mijn vrouw is dit de derde keer voor ons.” Snel voegt hij er aan toe dat het voor hem persoonlijk de vierde keer is. “In 1986 heb de tocht geschaatst”, alleen geen kruisje gekregen. Ik heb ‘m toen zwart gereden”, grinnikt hij. Samen met Wil (70) is twintig jaar geleden de liefde voor kanoën ontstaan. Via kanoclub De Goudse Pebbel vernamen ze van deze variant van de ‘Tocht der Tochten’.

Harde wind
Dit jaar bleek de tocht een stuk zwaarder dan voorgaande edities. Ondanks het zonnige weer maakte de vrij harde wind het moeilijk voor de deelnemers. In totaal duurde de tocht zes dagen, iedere dag een tocht van 30 tot 45 kilometer. Net als bij de schaatseditie kunnen er onvoorziene dingen gebeuren. Maaijen: “op het Slotermeer waaide het heel hard. Door de hoge golven liep een boot vol, die moest worden geholpen met hozen.”

Tekst gaat verder onder de foto

AIDO
Minder vonden Abe en Wil de motorbootjes met niet altijd ‘ervaren’ bestuurders. “Vooral op de Dokkumer Ee was het soms dringen en duwen geblazen.” Maaijen is daarom voorstander dat, iedereen die een boot met motor vaart, in het bezit moet zijn van een vaarbewijs. Alle deelnemers hebben de eindfinish in Leeuwarden gehaald en ontvingen het felbegeerde kruisje. Sinds Abe zijn aannemingsbedrijf heeft verkocht, is er (meer) tijd om aan dit soort evenementen mee te doen. Eerder deze zomer was hij met zijn vrouw te vinden op het Gardameer in Italië. “We hebben het meer rondgevaren voor AIDO, een organisatie die zich inzet voor orgaan- en celdonaties.

Noordzeeroute
Later dit jaar start Abe mogelijk een nieuwe avond met fotografietips. Hij is al jaren een begenadigd fotograaf. Als bestuurslid van de Historische Vereniging ‘Oud Stolwijck’ wachten hem ook nog genoeg klussen. Maar eerst is het tijd voor het vervolg van de ‘Noorzeeroute’; een fietstocht over meer dan 1.400 kilometer. Het energieke echtpaar fietst via Denemarken naar Noorwegen. Lachend geeft Abe aan dat ie eigenlijk ‘geen tijd’ meer heeft om te werken’.

Van de Elfstedentocht zijn mooie beelden geschoten. Te zien op het YouTube kanaal ‘Abe Maaijen’.

 

Dit bericht is 663 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief