Dit bericht is 4451 keer gelezen
KRIMPEN A/D LEK – Henk Focke kan er tot op de dag van vandaag emotioneel en boos om worden. “Waarom wordt er niet naar onze argumenten geluisterd?”, vraagt hij zich meermalen hardop af.
“Wat is het belang voor Krimpen aan de Lek om op één van de markantste plekken in de dorpskern een gebouw neer te zetten waarin op de begane grond een administratiekantoor en op de verdiepingen erboven tien appartementen worden gehuisvest? Hier zit toch niemand op te wachten en bovendien heeft de bouw een aantal negatieve gevolgen voor de inrichting van het dorpscentrum.”
Focke somt op dat de bouw van De Waag onder meer gaat leiden tot een tweedeling van het winkelgebied, tot het verstoppen van het Cultuurhuis en het daarin gevestigde Grand Café Siep achter de nieuwbouw, tot schaduwwerking op de terrassen van de cafetaria en de ijssalon, tot inkrimping van de ruimte voor de weekmarkt en tot een situatie waarin onmogelijk nog grootschalige evenementen zoals Koningsdag kunnen worden georganiseerd.
Knus plein
“En wat krijgen we ervoor terug? Een gebouw met op de begane grond een kantoorruimte en daarboven slechts een paar woningen. En dat allemaal omdat de gemeente en de projectontwikkelaar vinden dat De Markt van Krimpen een knus plein moet worden, omsloten door hoogbouw aan alle kanten. Maar hoe knus wordt het als je aan één zijde alleen maar kunt binnenkijken in een kantoor en via een smalle doorgang naar de winkels aan de andere kant van het gebouw moet lopen.”
Dat er geen behoefte is aan meer winkelruimte begrijpt Henk Focke wel. Hoewel er op dit moment weinig leegstand is, zit een kern zo groot als Krimpen niet direct om nog meer winkels verlegen. Dat er geen behoefte is om in het nieuwe gebouw op de begane grond woningen te realiseren begrijpt hij ook. Niemand wil via zijn voordeur direct een winkelplein op stappen. Maar dat er dan gekozen wordt om dan maar voor een kantoorruimte met huizen er boven te kiezen begrijpt hij helemaal niet. Daar zijn toch genoeg andere locaties voor te vinden.
De actiegroep ‘Waag het niet’ werd opgericht in 2017. Na een informatieavond bleken zowel omwonenden, winkeliers en bestuursleden van het Cultuurhuis bezwaar te hebben tegen de beoogde plek waar De Waag zou moeten komen. Zij verenigden zich en kozen Henk Focke als hun woordvoerder. Ze organiseerden een handtekeningenactie die ruim tweeduizend handtekeningen tegen de bouw van De Waag opleverde en spraken regelmatig in op commissie- en raadvergaderingen van de gemeente Krimpenerwaard. Bovendien stelden zij alternatieven voor. Volgens de actiegroep zou het gebouw ook kunnen worden neergezet tussen de oude winkelgalerij en het Cultuurhuis waardoor het merendeel van bovengenoemde bezwaren zou worden weggenomen. Tevergeefs! De gemeente en de projectontwikkelaar hielden vast aan hun plannen.
Bestuursrechter
De actiegroep besloot ten slotte de kwestie voor te leggen aan de bestuursrechter. Die kijkt normaal gesproken niet alleen naar de wet. Hij toetst ook in lichte mate of een gemeente in redelijkheid de genomen besluiten had kunnen nemen. Dat heet in jargon ‘toetsing aan de algemene beginselen van behoorlijk bestuur’.
Het beroep van de actiegroep bij de rechter was gebaseerd op een groot aantal overschrijdingen van die bestuursnormen. Maar sinds 2015 is er een wet die precies zegt wanneer een bouwvergunning geweigerd moet worden en als die weigeringsgrond er niet is, dat je hem dan per sé moet verlenen.
Dus kon de rechter niet meer beoordelen of Krimpenerwaard fatsoenshalve anders had moeten handelen. En dat deed hij dan ook niet.
‘De Splijtzwam’
Voor ‘Waag het niet’ zijn de mogelijkheden om de bouw van De Waag tegen te houden inmiddels uitgeput. “We hebben er alles aan gedaan om de inwoners van Krimpen te behoeden voor een historische vergissing waar we met z’n allen een halve eeuw of langer tegen aan moeten kijken”, zegt Henk Focke met spijt in zijn stem. “De gemeente weigert te luisteren naar de talloze inwoners die gebouw De Splijtzwam – zoals het inmiddels in de volksmond wordt genoemd – geen verrijking van hun dorpsaanzicht vinden.” De actiegroep stopt er mee en de leden kunnen alleen nog maar hopen dat de betrokken gemeentebestuurders tot inkeer komen voordat de eerste paal de grond ingaat.
Dit bericht is 4451 keer gelezen
Na die afzichtelijke puist die tegen de Nederlandse Hervormde
Kerk op de dijk is geplakt gaan wij kennelijk op weg naar een nieuw bouwdrama……….
Echt jammer dat het er toch komt…
Vreselijk en meedogenloos..
Goed omschreven in het stuk heel mooi gedaan! Het is zo jammer als zelfs zoveel handtekeningen ruim 2000!! Niet sirieus worden genomen…
Verloren strijd zonder winnaars..