Archieven

Dit bericht is 611 keer gelezen

SCHOONHOVEN- Tijdens de Zilverdag afgelopen maandag onthulde waarnemend burgemeester van de Krimpenerwaard Pauline Bouvy- Koene twee bronzen beelden van Adam van Vianen (1568/69 – 1627) en Johannes Lutma (1587 – 1669), twee top zilversmeden uit de 17e eeuw. Hun zilveren pronkstukken staan zelfs in de canon van de Nederlandse geschiedenis. 

Adam van Vianen en Johannes Lutma staan bekend om hun objecten in de zogenaamde ‘kwabstijl’. Kenmerkend is dat bijvoorbeeld een kan uit één stuk wordt gesmeed en een bijna vloeibare uitstraling heeft, wat technisch zeer complex is. De bijzondere grillige schalen en kannen, vaak voorzien van zeemonstermotief, staan zelfs op beroemde klassieke schilderijen en sieren nu de zalen van het Rijksmuseum.

Inspiratiebron
Het werk van Lutma en Van Vianen is in hun tijd populair in binnen- en buitenland en te vinden in adellijke collecties. Door de eeuwen heen inspireren hun objecten anderen en laten hen in verwondering achter. Hoe is het mogelijk dit soort objecten te maken?

Ook Carel Begeer van de bekende zilverfabriek Van Kempen, Begeer en Vos in Den Haag raakt gefascineerd door hun vakmanschap. Hij geeft in 1920 opdracht om twee bronzen beelden te laten maken van de zilvervirtuozen. Deze verwelkomen de klanten in zijn winkel in Den Haag. Een deel van deze winkel is te zien in het Zilvermuseum op de 1e etage.  

Over de beelden
De Hongaarse beeldhouwer Eduard Telcs vervaardigt de beelden in 1921, nadat hij in 1920 vlucht naar Nederland. Na zijn studie in Wenen wint hij diverse prijzen voor zijn werk en als hij heeft enige ervaring als medailleur.

Hij treedt als leerling in dienst van Jac. J. van Goor, die de leiding heeft over het atelier van de Begeer (Utrechtse Fabriek van Zilverwerken) in Utrecht. Telcs is verantwoordelijk voor vele ere- en herdenkingspenningen en plaquettes en dus ook deze beelden.

Van verleden naar heden
De twee bronzen beelden, in langdurig bruikleen van de Royal Delft groep, brengen de bezoekers van het Zilvermuseum terug naar een tijd waarin zilver(kunst) een belangrijke rol speelde in de maatschappij.

De beelden zijn te vinden in de smederij van het museum. “Hopelijk inspireren deze beroemdheden nu weer een nieuwe generatie zilversmeden in Zilverstad Schoonhoven”, aldus het Zilvermuseum.

Foto: Rob Glastra

Dit bericht is 611 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief