Archieven

Dit bericht is 1350 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL – Informateur Tjerk Bruinsma stelde donderdagavond aan de Krimpense gemeenteraad voor dat de beoogde coalitiepartners SGP, Stem van Krimpen, VVD en CDA een externe formateur aanwijzen. Die gaat samen met hen aan de slag om een stabiele coalitie te realiseren.

Onderwerpen die in ieder geval in de formatiefase moeten worden besproken, zijn de zondagsrust, LHBTI, Sociaal Domein, de Eneco gelden, de Grote Kruising/Algeracorridor en het Centrum.

Vorming bestendige coalitie
Uit de gesprekken concludeerde de informateur dat genoemde coalitie het meest kansrijk is om Krimpen aan den IJssel tot maart 2022 bestendig en stabiel te besturen. Alle fracties zetten het belang van de IJsselgemeente en de voortgang van de belangrijke dossiers voorop.

Bruinsma: “De SGP krijgt door alle fracties een sleutelrol toebedeeld. Met vijf zetels kan de SGP een belangrijke bijdrage leveren.”

Uitgaande van de wens van een stabiele situatie vindt de informateur dat een samenwerking met Stem voor Krimpen voor de hand ligt. “Ook zij heeft vijf zetels. Na de verkiezingen van 2018 hebben deze twee partijen, samen met Leefbaar Krimpen en het CDA, getracht een coalitie te vormen. Dat is uiteindelijk vastgelopen op de zondagsopenstelling. Hierover vindt eind 2020 een evaluatie plaats.”

Daarnaast is er brede steun voor voortzetting van de VVD-fractie in een coalitie. In de ogen van veel fracties hebben zij zich de afgelopen periode constructief opgesteld. Bruinsma: “Ook is er voldoende steun voor deelname van de fractie van het CDA. Daarmee zou de beoogde coalitie steunen op dertien zetels. Door de Christen Unie-fractie is de wens uitgesproken om aan deze coalitie gedoogsteun te verlenen, waarmee de coalitie kan rekenen op veertien zetels.”

Mocht deze coalitie onverhoopt niet doorgaan, dan zijn er nog tweeandere combinaties mogelijk, waarvoor in de raad wellicht voldoende draagvlak bestaat.

Waarom een nieuwe coalitie?
Nadat de fracties van Stem van Krimpen en Leefbaar Krimpen de samenwerking met de coalitie hadden opgezegd, vond begin januari een extra raadsvergadering plaats. De raadsvergadering werd afgesloten met het besluit Tjerk Bruinsma als informateur aan te stellen.

De informateur kreeg de opdracht de mogelijkheden te onderzoeken om te komen tot een bestendige coalitie die een zo groot mogelijke kans heeft aan te blijven tot de verkiezingen van maart 2022.

Dit bericht is 1350 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief