Archieven

Dit bericht is 5931 keer gelezen

LEKKERKERK – Het had zo’n mooi afscheid moeten worden. Na een loopbaan van meer dan veertig jaar in het voortgezet onderwijs begon Wim van Eijk aan zijn laatste week als directeur van het Gemini College in Lekkerkerk. Per 1 april gaat hij met pensioen. Maandag liep het allemaal anders dan verwacht.

In plaats van af te bouwen en het werk over te dragen aan zijn opvolger moest hij in een lege school nog even vol aan de bak. In verband met de bestrijding van het coronavirus gingen ook de deuren van het Gemini dicht en bleven alle leerlingen thuis. Wim en zijn team, docenten en ondersteunend personeel, bleven achter.

“Zondag hebben we al onze pupillen en hun ouders per mail, via Facebook en onze website geïnformeerd dat de school voorlopig tot 6 april gesloten zal blijven. Vandaag hebben we ons voorbereid op het voortzetten van lesgeven in onze elektronische leeromgeving en morgen hopen we dat onze leerlingen via hun laptop de draad van huis uit weer kunnen oppakken. Een flinke operatie, maar tot dusver zitten we op schema.”

Laptop
Leerlingen van het Gemini werken ook onder normale omstandigheden veel met hun door de school ter beschikking gestelde laptop dus als het technisch mogelijk blijkt daarmee thuis te werken kunnen de lessen zoveel mogelijk normaal doorgaan. “Morgen zal blijken of het allemaal lukt.”

Wim van Eijk had het zich allemaal anders voorgesteld. Deze week zou hij zijn functie overdragen aan zijn opvolgster Jogien Verweij. Dat gaat gewoon door maar niet met alle tamtam die daar bij hoort. Jogien is al een aantal jaren als afdelingsmanager werkzaam op het Gemini College en heeft de functie als directeur aanvaard.

“Ze neemt deze week al mijn taken over en ik trek de schooldeur geruisloos achter me dicht.” Want de geplande afscheidsreceptie kan niet doorgaan. Aanstaande vrijdag zouden medewerkers, leerlingen, ouders, omwonenden en andere genodigden de gelegenheid krijgen afscheid te nemen van Wim van Eijk. Een feestelijke bijeenkomst had het moeten worden, maar dat gaat vanzelfsprekend nu niet door. “Nou ja, wat in het vat zit verzuurt niet, dus misschien komt het er over een paar weken of maanden nog wel van”, stelt hij berustend vast.

Hoogtepunt
“Ik heb hier elf hele mooie jaren gehad”, kijkt Wim van Eijk tevreden terug. Hij begon in 1979 als docent aan een LHNO in Rotterdam, groeide vrij snel door naar een directiefunctie, werkte onder meer op een Zadkine-college en koos elf jaar geleden voor het Gemini. “Ik heb altijd met plezier in het onderwijs gewerkt, maar deze jaren waren toch wel het hoogtepunt in mijn loopbaan.” Onder zijn leiding groeide het Gemini College uit naar een middelbare school met bijna zeshonderd leerlingen van VMBO tot Havoniveau, die als het om een richting gaat veel te kiezen hebben.

Bijzonder zijn de richtingen ‘sport’ en ‘cultuur en theater’ waar de leerlingen naast de reguliere lessen worden voorbereid op een loopbaan in die werelden. In de verre omtrek is geen andere school te vinden waar die richtingen worden onderwezen. Naast de theoretische vorming wordt veel in de praktijk gebracht. “Onze leerlingen cultuur en techniek verzorgen bijvoorbeeld ieder jaar een theatertour langs basisscholen. Leerzaam voor onze leerlingen, leuk voor hun jonge toeschouwers.”

Gezond
De scheidende directeur is best trots op de organisatie die hij achterlaat. Een ‘gezonde’ school waar opvallend veel leerlingen doorstromen naar een hoger niveau dan waarvoor zij waren ingeschreven. “En een gemoedelijke school waar ouders, leerlingen en medewerkers plezierig met elkaar omgaan.”

Aan alles komt een einde dus ook aan het werkzame leven van Wim van Eijk. “Maar ik blijf niet helemaal stilzitten hoor! Ik blijf via de VO-raad verbonden aan het onderwijs en ga daar onder meer beginnende managers de kneepjes van het vak bijbrengen.”

Dit bericht is 5931 keer gelezen

Deel dit:

Een reactie op Afscheid van een lege school

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief