Archieven

Dit bericht is 2396 keer gelezen

BERGAMBACHT- De heer Leen de Lange was op 7 juni 2021 de eerste bewoner die zijn intrek nam in het Amadeushuis aan de Molenlaan in Bergambacht. “Daar heb ik geen moment spijt van gehad”, benadrukte hij nadat hij samen met wethouder Lavinja Sleeuwenhoek van de gemeente Krimpenerwaard de officiële opening had verricht. Samen knipten zij het lint door tussen de deur die de appartementen met de gemeenschappelijke huiskamer en het restaurant met elkaar verbinden.

Voorafgaande aan dat moment heette Eric van der Linde, directeur van het Amadeushuis de aanwezigen welkom. Hij zei onder meer zich overweldigd te voelen door de belangstelling van familieleden en vrienden van de bewoners die naar de locatie waren gekomen om het feestelijke moment mee te maken. “Daar hebben we door corona wel even op moeten wachten”, blikte hij terug. Twee keer eerder was er een datum bepaald, maar kon de bijeenkomst niet doorgaan.

Vandaag dus wel en wethouder Sleeuwenhoek toonde zich zeer verheugd dat de organisatie achter de Amadeushuizen voor een vestiging in Bergambacht heeft gekozen. “Wij vinden het enorm belangrijk dat er binnen onze gemeentegrenzen mogelijkheden worden gecreëerd voor ouderen die niet meer zelfstandig kunnen wonen.”

Kort na de eerste lockdown in 2020 sloot hotel De Arendshoeve de deuren. Daarna werd het gebouw korte tijd een opvanglocatie voor kwetsbare ouderen die besmet waren geraakt en toen dat niet meer nodig was werden de plannen om er een Amadeushuis te vestigen vrij snel uitgewerkt en gerealiseerd.

In een Amadeushuis wonen mensen met dementie. Soms alleen, maar ook de partner kan bij de cliënt intrekken waardoor zij samen van hun oude dag kunnen genieten. Een uitgebreide staf staat borg voor het welzijn van de bewoners.

Er werken in het Amadeushuis verpleegkundigen, verzorgenden en welzijnsmedewerkers die zorg dragen voor de verzorging, verpleging, de maaltijden en het organiseren van allerlei activiteiten. Iedere dag wordt er een programma samengesteld waar de bewoners en hun gasten op vrijwillige basis aan kunnen deelnemen. Samen muziek maken is daar een belangrijk onderdeel van want bewezen is dat zingen en musiceren het leven van ouderen met dementie een stuk aangenamer maakt. De naam Amadeushuis is niet helemaal toevallig.

Na de openingshandeling dirigeerde welzijnsmedewerker Hennie van den Brink ongeveer dertig bewoners die in het eigen koor ‘Noot voor noot’ iedere week liedjes uit de oude doos ten gehore brengen.

De warme onderlinge sfeer werd nog eens benadrukt toen de heer Van den Brink cadeautjes aanbood aan directeur Eric van der Linde en vestigingsmanager Alie de Graaf. Laatstgenoemde bood op haar beurt weer het eerste exemplaar aan van een boekje over haar ervaringen in ‘haar’ Amadeushuis. Dementie is een vreselijke ziekte, maar hier in Bergambacht lijkt wonen en werken voor alle betrokkenen bijna een doorlopend feestje. Ondanks alle beperkingen.

Dit bericht is 2396 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief