Archieven

Dit bericht is 5626 keer gelezen

AMMERSTOL – “Mij gaat dit hesje niet passen”, lacht Nico Mouris, “maar voor alle leerlingen van de basisschool die ons binnenkort gaan helpen met het opruimen van zwerfvuil hebben we er één.” Met een paar stevige handschoenen erbij, want niet alles wat op straat ligt pak je zomaar beet.

De actie vindt plaats in het kader van de nationale zwerfvuilweek van 16 tot en met 21 maart waarin kinderen in heel Nederland onder begeleiding op pad gaan om hun omgeving te ontdoen van rondslingerende rommel. De week is de opmaat naar de landelijke Opschoondag op 21 maart waarop tal van activiteiten worden georganiseerd om de bezem door de buurt te halen. ‘Ik ben supporter van schoon’, luidt het motto.

Dat juist Nico Mouris zich met deze actie bezighoudt is geen toeval. De voormalige garagehouder is vrijwilliger bij tal van verenigingen in Ammerstol en betrokken bij allerlei evenementen in de dorpskern. Hij stelde vast dat verenigingen en organisaties te maken kregen met een toenemend tekort aan vrijwilligers waardoor op en rond sportterreinen en openbare gebouwen veel werk bleef liggen.

“Rottende herfstbladeren, omhoogschietend onkruid en achtergebleven afval maken de leefomgeving er niet mooier op”, vond hij. Nico bedacht een plan om een vrijwilligersgroep op te richten die niet verbonden is aan een vereniging of instelling maar naar behoefte wordt ingezet ergens in het dorp. Hij plaatste een oproepje op Facebook met de vraag wie een paar uurtjes wilde helpen met het opruimen van bladafval op het schoolplein van de basisschool en kreeg meteen tien positieve reacties. Gewapend met bezems en emmers gingen de vrijwilligers aan de slag en binnen een paar uur zag het plein er weer brandschoon uit. Meerdere acties volgden, zoals het schoonmaken van het buitengebied langs de Lek en het opruimen van alle troep op het parkeerterrein naast de tennisbaan.

Groepsapp
Inmiddels is de groep Ammerstol Helpt uitgegroeid tot achttien personen die in hun vrije tijd iets willen betekenen voor het schoon houden van hun dorp. Dat gebeurt soms op verzoek van een plaatselijke organisatie maar meestal op initiatief van één van de leden zelf. Als iemand ziet dat er iets gedaan moet worden dan zet hij of zij een bericht op de groepsapp met de mededeling wat er gedaan moet worden, wanneer en hoe laat er wordt gestart. Een ieder van die achttien mensen die zin en tijd heeft meldt zich aan en verschijnt op de uitvalsbasis op de afgesproken tijd en plaats om vandaar uit gezamenlijk aan het werk te gaan.

“We hebben anderhalf jaar proef gedraaid en het werkt perfect. Voetbalvereniging ASV is de uitvalsbasis omdat we daar faciliteiten mogen gebruiken zoals gereedschap, toilet en, niet onbelangrijk, het koffieapparaat. Uiteraard doen wij ook voor ASV af en toe wat onderhoudswerk. Er wordt niet stil gestaan bij de vraag wie iets had moeten doen, maar we pakken het gewoon aan, daarmee gaat de minste tijd verloren.” Er is geen bestuur en ieder lid van de groep heeft recht om een activiteit in te brengen. Dat blijkt een succes.

“We streven er naar de groep uit te breiden naar ongeveer dertig leden, zodat we meer projecten kunnen beetpakken zonder de belasting van de individuele leden op de proef te stellen.” Leden van Ammerstol Helpt komen nu gemiddeld vijf tot zes keer per jaar in actie en dat vinden ze genoeg.

Gemeente blij
De activiteiten van de vrijwilligersgroep zijn ook de bestuurders van de gemeente Krimpenerwaard niet ontgaan en die zijn er maar wat blij mee. De gemeente ziet niet alles en kan niet alles. Dat burgers een handje helpen en waarschuwen als er iets moet worden gerepareerd zoals bijvoorbeeld het vervangen van defecte straatlantaarns, wordt zeer gewaardeerd. “Na een paar gesprekken met de verantwoordelijke wethouder heb ik binnen het ambtelijk apparaat een vaste contactpersoon toegewezen gekregen, die ik kan bellen als we constateren dat er iets mis is. Daar wordt tot ons genoegen meteen op gereageerd.”

Wie deel uit wil maken van de vrijwilligersgroep Ammerstol Helpt kan Nico Mouris op straat aanspreken – “de meeste mensen hier kennen me wel!” – of mailen naar nico.mouris@kpnmail.nl.

Dit bericht is 5626 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief