Archieven

Dit bericht is 831 keer gelezen

boekLEKKERKERK/SCHOONHOVEN – Aan de gezellige leestafel in de onlangs geopende boekhandel SaNorMa in Lekkerkerk signeerde Anne-Marie Kruiper deze zaterdagmiddag haar eerste boek. Vrienden en bekenden maar ook wildvreemde klanten keerden huiswaarts met een getekend exemplaar. “Met de uitgave van dit boek zijn twee dromen uitgekomen”, vertelt de Schoonhovense blij. “Ik wilde al jaren een pelgrimstocht maken naar Santiago de Compostela en koesterde minstens zo lang de wens eens een boek te schrijven.”

Het idee om in de voetsporen van pelgrims te treden dateert al van 2002 toen zij een boek las van de schrijver Paulo Coelho, die zijn pelgrimstocht startte in het Franse St. Jean-Pied-de-Port, gelegen aan de voet van de Pyreneeën.

Pas in 2016 kwam het ervan. Anne-Marie vond na een druk werkzaam leven en de zorg voor een man en drie zonen op 53-jarige leeftijd eindelijk de tijd haar droom waar te maken. Na een intensieve voorbereiding – “ik heb heel veel gewandeld in die tijd” – vertrok ze per trein naar St. Jean-Pied-de-Port om vandaar te voet de meer dan achthonderd kilometer naar de kathedraal van Santiago de Compostela af te leggen. Een zware tocht soms, vooral het eerste deel door de Pyreneeën vereist een stevige conditie. Onderweg overnachtte ze in herbergen die langs de hele route speciaal zijn ingericht voor de honderden pelgrims die ieder jaar deze reis maken. 35 Dagen deed ze erover. “Een prachtige tocht door een spectaculair afwisselend landschap”, blikt ze terug, “maar veel belangrijker nog; onvergetelijke ontmoetingen met gelijkgestemde mensen die hetzelfde doel voor ogen hadden.”

annemarie1

Soms genoot ze de avondmaaltijd met wandelaars van meer dan tien verschillende nationaliteiten. Bij die gelegenheden ging het over meer dan koetjes en kalfjes. Dat gaf stof tot nadenken tijdens de wandelingen waardoor ze leerde zekerheden en onzekerheden los te laten en de cadeaus van het leven te aanvaarden. Anne-Marie ontmoette zichzelf tijdens haar overpeinzingen onderweg en hield daarover een dagboek bij.

Tweede droom
Na terugkeer uit Spanje vond Anne-Marie dat ze voldoende stof had vergaard om ook haar tweede droom waar te maken. Ze zette zich aan het schrijven van haar boek. Aanvankelijk zou het alleen een reisbeschrijving worden maar met hulp van een schrijfcoach werd het veel meer dan dat. Haar jeugd, de band met haar ouders, haar groei en ontwikkeling in werk en gezin, alles kreeg een plek in de route tussen de natuur, de historische kerkjes en haar ontmoetingen met andere wandelaars. Simpelweg Gelukkig noemde zij haar boek nadat zij tijdens het wandelen besefte hoe simpel het leven kan zijn. Wandelen, eten, wassen, slapen en weer wandelen. Een eenvoudig ritme dat zich dagelijks herhaalt. Maar zo simpel werd haar verhaal niet. Ze wist dat eenvoudige ritme te verweven met alles wat haar in haar leven bezighoudt.

“Een boek dat je in één adem uitleest” zeggen kenners.

Simpelweg Gelukkig is te koop via Bol.com en verkrijgbaar bij alle boekhandels in de regio.
Meer weten over de schrijfster en haar eerste boek? Ga naar www.annemariekruiper.nl.

Dit bericht is 831 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief