Dit bericht is 2102 keer gelezen
LEKKERKERK – Met twee artikelen over haar persoon op deze website binnen een week is de Lekkerkerkse Annemarie Nobel hard op weg een lokale beroemdheid te worden. Vorige week won zij het Groot Dictee der Nederlandse Taal in de Krimpenerwaard met maar zes fouten en deze week presenteerde zij haar eerste boek.
“Een boek waarin je dus weinig taalfouten zal ontdekken”, lachte Gerda Blok van de Bibliotheek Krimpenerwaard, die in de Lekkerkerkse bieb als gastvrouw optrad.
Veel familieleden, vrienden, bekenden en andere belangstellenden zagen hoe Annemarie het eerste exemplaar van haar eerste boek uitreikte aan Leo van der Toorn, vrijwilliger in de bibliotheek en bestuurslid van de Historische vereniging Lekkerkerk door de Tijd. Hij toonde zich zeer in zijn nopjes, feliciteerde Annemarie met haar prestatie en beloofde dat het boekje een plaats zal krijgen in de bibliotheek van de vereniging.
Annemarie was daar blij mee want, zo vertelde ze, “in mijn boek vertel ik een geschiedenis die zo’n honderd jaar in Lekkerkerk begon en doorloopt tot in de huidige tijd.”
Voor zij een klein tipje van de sluier oplichtte over de inhoud van haar roman ‘Jacob steekt van wal’ maakte ze haar toehoorders deelgenoot van haar overwegingen om een boek uit te geven. “Ik schrijf als grote hobby mijn hele leven al verhalen, want verhalen kunnen empathie opwekken en begrip voor anderen kweken. De schrijver doet dat door zijn of haar lezers mee te nemen naar een andere wereld, een andere tijd en geeft een kijkje in het denken en doen van de hoofdpersonen. Maar dat gebeurt niet als die verhalen blijven hangen in een schriftje of in mijn computer.”
Ze besloot voor dit verhaal een uitgever te zoeken – “dat kostte best wat tijd en moeite” – en vond in Boekscout uit Soest een enthousiaste partner. Boekscout staat er om bekend beginnende auteurs een kans te geven op de literaire markt en Annemarie, moeder en onderwijsadviseur in het dagelijks leven, is daar best trots op.
‘Jacob steekt van wal’ gaat over ingrijpende keuzes maken in het leven. Keuzes die op dat moment voor de hand liggen, maar waar je je later van kunt afvragen of ze wel juist waren. De keuze van de protestantse Jacob betreft de verhuizing van zijn gezin en hele hebben en houwen vanuit het overwegend Rooms-Katholieke Vinkeveen naar het merendeels Hervormde Lekkerkerk. Want hij wilde zijn kinderen niet opvoeden in een Katholieke omgeving.
Als een eeuw later Jacob’s achterkleindochter ook ingrijpende beslissingen moet nemen rondom de opvoeding van haar zoon, ontstaan opnieuw twijfels of de juiste keuzes zijn gemaakt. Het verhaal is deels fictief, maar vindt zijn oorsprong in het feit dat de overgrootvader van de echtgenoot van Annemarie honderd jaar geleden naar Lekkerkerk kwam om er een boerderij te runnen in een sociaal klimaat waarin hij zich veilig voelde.
Na haar toelichting reikte Annemarie het ‘tweede eerste exemplaar’ uit aan haar schoonmoeder, een directe nazate van haar hoofdpersoon en besloot zij met het signeren van exemplaren die ter plekke werden gekocht.
Het boek is onder meer te koop bij de plaatselijke boekhandel en rechtstreeks te bestellen bij boekscout. De prijs bedraagt 17,99 euro. “Ook wij nemen het boek op in onze collectie”, beloofde Gerda Blok, dus leden van de Bibliotheek Krimpenerwaard kunnen het lenen.
Dit bericht is 2102 keer gelezen
Recente reacties