Archieven

Dit bericht is 3149 keer gelezen

KRIMPENERWAARD – In de anonieme klachtenmail die afgelopen woensdagnacht verzonden is aan de burgemeester en de leden van de gemeenteraad van Krimpenerwaard en ook in het bezit is van RTV Krimpenerwaard wordt gesproken over ernstige misstanden ofwel ernstige fraude waarbij ambtenaren, twee aannemingsbedrijven en enkele adviesbureaus zouden zijn betrokken. De anonieme mail werd verzonden via het zwaar beveiligde Protonmail.

Vanuit de standplaats Stolwijk van de voormalige gemeente Vlist zou door een met name genoemde ambtenaar enkele adviesbureaus zijn ingeschakeld om nog vóór de herindeling projecten op de markt te zetten. Het zou gaan om een aantal projecten met een totaal omvang van meer dan 20 miljoen euro. De betrokken ambtenaar zou voor zowel de gemeente als ook voor het adviesbureau hebben gewerkt.

Door gemene zaak te maken met de aannemingsbedrijven zou het adviesbureau (ook via diverse verbonden bedrijven) 2,5 procent van de omzet van de aannemers over ieder verkregen project hebben ontvangen. De bestekken zouden zijn geschreven in het voordeel van de aannemer waarbij hoeveelheden werden opgeplust, iets wat voor overige aannemers of ambtenaren niet te controleren viel. Gezamenlijk met een van de aannemers zouden in aanwezigheid van ambtenaren ook de bestekken zijn gecalculeerd. Van enkele betalingen (bijna 100.000 euro) uit 2014 zou een overzicht beschikbaar zijn.

Bij ambtenaren al bekend
Volgens de anonieme klager zijn deze misstanden bekend bij enkele ambtenaren van de huidige gemeente Krimpenerwaard, ‘maar die willen dit niet openbaar maken’. “Een van de huidige ambtenaren geeft aan dat hij geen actie wil ondernemen omdat de toenmalige verantwoordelijke burgemeester niet meer in functie is”, aldus de klager.

De door de klager genoemde feiten en het vermoeden dat er sprake is van zaken in de doofpot stoppen, waren voor klager aanleiding om zowel burgemeester als de raadsleden te informeren.

In de anonieme klacht wordt ook verwezen naar soortgelijke constructies die in de gemeente Lopik hebben plaatsgevonden en ook worden de provincie Utrecht en TU Delft door klager in dit verband genoemd.

Het college van burgemeester en wethouder van Krimpenerwaard liet zaterdag via een persbericht weten dat er zo snel mogelijk een onderzoek naar de feiten zal worden ingesteld. Raadslid Ad Struijs (fractievoorzitter van Pro Krimpenerwaard) vindt dat deze reactie veel te laat komt. “Het college heeft op de eerdere onderbouwde klacht niet gereageerd. Pas nadat de raad de anonieme klacht heeft ontvangen komt het college in beweging”, aldus Struijs. Wanneer het onderzoek van de Rijksrecherche zal zijn afgerond is niet bekend.

Lees ook: Onderzoek naar mogelijke misstanden bij gemeente Krimpenerwaard.

Dit bericht is 3149 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief