Het weer in de Krimpenerwaard

Archieven

Dit bericht is 3781 keer gelezen

BERGAMBACHT – Met wisselend succes hebben horecaondernemers in de afgelopen jaren hotel-restaurant De Arendhoeve geëxploiteerd. Een markant gebouw aan de rand van Bergambacht waar veel gasten uit binnen- en buitenland hebben geslapen, gegeten of een feestje hebben gevierd.

De laatste uitbater besloot er vorig jaar de stekker uit te trekken. Wellicht omdat hij ten gevolge van corona zijn omzet en winst niet meer op het gewenste niveau kon houden. Wat de reden ook was, het pand kwam vrij en zorginstelling Amadeushuis zag een kans er een woonlocatie voor mensen met (beginnende) dementie te realiseren.

Op dit moment worden de voormalige hotelkamers omgebouwd tot 29 ruime studio’s en worden het voormalige restaurant en de vergaderzalen omgetoverd tot ruimten waar de bewoners en hun gasten op een aangename manier de dagen door kunnen brengen. Een flinke klus voor de aannemer en zijn medewerkers; overal in het gebouw wordt gesloopt, getimmerd, aan installaties gewerkt en geschilderd. Tientallen werklieden bevolken het pand om er voor te zorgen dan het Amadeushuis in de loop van juni open kan. “Gaat lukken”, denkt Eric van der Linde, “we zitten tot dusver op schema.”

Van der Linde is directeur van Amadeushuis. Een kleinschalige zorginstelling die onder de vlag van Fundis diensten levert aan kwetsbare ouderen en chronisch zieken. Er zijn concrete plannen voor vijf Amadeushuizen in Zuid-Holland. Bergambacht is de eerste locatie die in gebruik genomen gaat worden, later volgen Alphen aan den Rijn, Zoetermeer, Waarder en Bergschenhoek.

Wonen in een Amadeushuis is bedoeld voor mensen die ten gevolge van geheugenproblematiek zoals dementie niet meer zelfstandig kunnen wonen, maar nog wel zoveel mogelijk zelfstandig willen zijn. De bewoners beschikken over een eigen appartement die ze naar eigen wens kunnen inrichten, waar ook de partner kan wonen en waar alle noodzakelijke zorg dichtbij is. Het Amadeushuis heeft een open karakter. Er is geen gesloten afdeling. Uiteraard is er voldoende toezicht aanwezig, maar het uitgangspunt is dat bewoners een zo groot mogelijke vrijheid hebben om te gaan en staan waar ze willen. Ook in de prachtige tuin en verder buiten het complex. Maar de noodzakelijke zorg is altijd dichtbij. Professionele koks bereiden in de open keuken de maaltijden, die in de eigen studio of met andere bewoners in de eetkamer kunnen worden genuttigd, er werken verpleegkundigen en verzorgenden die de medische zorg voor hun rekening nemen en waar nodig assisteren bij de persoonlijke verzorging zoals wassen en aankleden. Samen met de welzijnsmedewerkers wordt er iedere dag een programma samengesteld waar de bewoners en hun gasten op vrijwillige basis aan kunnen deelnemen. Samen muziek maken zal daar een belangrijk onderdeel van uitmaken, want bewezen is dat zingen en musiceren het leven van ouderen met dementie een stuk aangenamer maakt. Maar ook tuinieren, knutselen en schilderen zullen tot de mogelijkheden behoren. “Niets moet, maar alles mag” benadrukt Van der Linde. “We gaan proberen een aantal gemotiveerde vrijwilligers aan te trekken die samen met onze medewerkers onze bewoners daarin begeleiden.”

Aan het wonen in een Amadeushuis hangt wel een prijskaartje. Dat spreekt voor zich. Woon- en servicekosten zijn voor eigen rekening maar de kosten voor verpleging, verzorging, begeleiding en hulp bij het huishouden worden grotendeels vergoed vanuit de Wet langdurige zorg. Voor mensen met een middeninkomen die beschikken over een zorgindicatie van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) is wonen in dit huis een prima alternatief.

Het Amadeushuis in Bergambacht telt nu nog een aantal vacatures om de bewoners straks met alle zorg en ondersteuning te kunnen ontvangen. Verpleegkundigen en verzorgenden die graag met ouderen omgaan zijn van harte welkom om te solliciteren. “De begeleiding omvat zeven dagen per week, vierentwintig uur per dag, dus we hebben een flinke ploeg gekwalificeerde medewerkers nodig om onze bewoners te kunnen verzorgen en ondersteunen”, aldus Eric van der Linde.

Voor mensen die in het Amadeushuis zouden willen wonen, voor mensen die er zouden willen werken en voor mensen die er als vrijwilliger aan de slag zouden willen is alle informatie te vinden op www.amadeushuis.nl.

Dit bericht is 3781 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief