Archieven

Dit bericht is 717 keer gelezen

begraafplaatsLEKKERKERK – Arie Boom neemt in februari afscheid als beheerder – nieuwe naam is ‘gastheer’ volgens de gemeente Krimpenerwaard – van de begraafplaats aan de Tiendweg Oost in Lekkerkerk. Hij vervult deze functie sinds 2010.

Voor een ieder die een geliefde begraven heeft, of regelmatig op de begraafplaats komt, is Arie Boom een bekende verschijning. Een actieve man die de begraafplaats al die jaren tot in de puntjes verzorgd heeft.

Boom is in 1957 geboren in Rotterdam. Tegenwoordig woont hij in Krimpen aan de Lek. “Ik kom uit een tuindersgeslacht; mijn vader was tuindersknecht. In mijn jeugd trok ik al gauw naar de buurman, die boer was; ik wilde als kind ook altijd boer worden. In mijn vrije tijd werkte ik bij diverse tuinders in de kassen. Het feit dat ik altijd in de natuur bezig was, heeft mij misschien gevormd voor het werk dat ik nu doe.”

Afgewezen
Alvorens hij aan het werk ging op de begraafplaats, verichtte hij vanaf 1973 bij ‘Hollandia’ in Krimpen aan den IJssel diverse werkzaamheden, onder andere als productieleider. In 2010 stopte hij in Krimpen. Hij wilde eigenlijk weer terug naar een baan in de natuur en zijn wens was om wat meer voor de wereld te betekenen vanuit zijn christelijke identiteit en in het bijzonder voor mensen met rouw en verdriet.

Bij het lezen van een advertentie voor de functie van beheerder van de begraafplaats in Lekkerkerk greep Boom zijn kans. Hij solliciteerde maar werd in eerste instantie afgewezen. ‘Past niet in het functieprofiel’ werd door de toenmalige gemeente Nederlek als argument aangevoerd, maar de aanhouder wint en uiteindelijk op 1 maart 2010 werd hij na een gesprek alsnog aangenomen.

Arie: “Of ik bijzondere ervaringen heb? Kan moeilijk namen noemen, maar als er kinderen begraven worden, die nog een heel leven voor zich hadden, dan raakt me dat.”

Heeft hij een eigen stijl ontwikkeld bij een begrafenis? “Laat ik beginnen bij het punt dat ik via de begrafenisondernemer via de mail lees dat iemand overleden is. De nabestaanden bellen als eerste de begrafenisondernemer. Die mailt met mij over de geplande datum van begraven”, aldus Arie.

Veel werk te doen
De mogelijkheid is er om op de begraafplaats, in overleg met de beheerder, een plaats aan te geven, waar men de overledene ter aarde wil bestellen. Arie: “Een goede gelegenheid om kennis te maken met de nabestaanden en ik probeer met hen mee te leven. Het graf wordt door ‘derden’ gedolven; de bekisting in het graf wordt door mij verzorgd.” Uit respect zal hij, nadat de familie is vertrokken, als laatste het graf verlaten.” Bij het onderhoudswerk horen ook gras maaien, heggen knippen, blad ruimen in de herfst en ga zo maar door. Zulke dingen moet je zelf aanvoelen. Je moet geen negen tot vier mentaliteit hebben, want er is heel veel werk te doen.”

Arie kijkt met een tevreden gevoel terug op zijn werkzame leve . “Gevoelens van het waardevol zijn in deze wereld doen mij goed. Het omgaan met mensen; het delen van blijde en ook droevige momenten hebben mij goed gedaan. Dank aan alle mensen die ik heb ontmoet. Ik wil ook de leidinggevenden bij de gemeente Krimpenerwaard bedanken.”

Wim van Zwienen.

Dit bericht is 717 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief