Archieven

Dit bericht is 3512 keer gelezen

VLIST – Arjan Mulder is pas 24 jaar maar is samen met zijn ouders eigenaar van een melkveebedrijf aan de West Vlisterdijk met 150 melkkoeien. “Ineens is er dan zo’n kaartje en dan besef je je dat je toekomst, en die van de omgeving er wel eens heel anders uit kan gaan zien”. 

Als de maatregelen blijven zoals ze nu zijn zal het bedrijf van Arjan en zijn ouders 47% stikstofreductie moeten leveren. Voor een bedrijf met 150 koeien zou dit inhouden dat er zo’n 75 koeien moeten verdwijnen. “Met die koeien zal dan eigenlijk het hele bedrijf verdwijnen, dit terwijl wij zoveel doen voor de natuur, denk aan weidevogelbeheer, waarmee we in 2016 zelfs Weidevogelboer van het jaar zijn geworden. Daarnaast zijn we ook echt bezig om maatschappelijk verantwoord te ondernemen, hebben we een zonneboiler voor warm water om de melkmachine schoon te maken en ligt de stal vol met zonnepanelen.”

Weidevogels
De familie Mulder is al jaren een van de meest succesvolle boeren als het gaat om beheer van weidevogels. Hiervoor moet de familie wel wat doen, zo houden ze rekening met wanneer en wat ze maaien, staan de slootkanten vol met kruidenrijke planten en op de aangrenzende percelen wordt beweid (koeien die grazen in de wei) en niet gemaaid. “Door het beweiden heeft het gras allemaal verschillende lengtes, dat is ideaal voor de kuikens van de weidevogels. Die kuikens kunnen zich niet voortbewegen door het hoge gras maar hebben wel schuilplekken nodig” legt Mulder uit. Voor het creëren van optimale omstandigheden voor de weidevogels ontvangt de familie een vergoeding, deze vergoeding is lang niet toereikend voor het werk wat er in gaat zitten maar het is volgens Arjan ook een beetje een sport geworden om zoveel mogelijk weidevogels op zijn land te laten verblijven.

Tekst gaat verder onder de foto

Boerenlanden
In de Krimpenerwaard en op vele andere plekken in het land zijn verschillende plaatsen omgedoopt tot de onafhankelijke staat Boerenlanden. Met klompjes in plaats van de sterren van de Europese Unie willen de boeren laten zien dat niemand zonder de boer kan. “Boerenlanden staat voor trots op elkaars ambachten, oplossingen en besluiten worden samen genomen, in Boerenlanden treed de overheid niet buiten de oevers.” De Gemeente Krimpenerwaard heeft de borden verwijderd die op de plaatsnaamborden waren geplakt. Boeren zetten nu borden op hun eigen terrein waardoor mensen weten dat ze op het terrein van de onafhankelijke staat Boerenlanden komen.

Toekomst
Om te kunnen blijven verbeteren, omdat hij het leuk vind, maar ook omdat hij nog niet volledig op het familiebedrijf kan werken (geen werk voor 3 mensen) gaat Arjan regelmatig bij andere boeren helpen met allerhande werkzaamheden. Voor zijn opleiding (Agrarisch Ondernemerschap aan de Aeres Hogeschool in Dronten) waarvan hij nu in het laatste jaar zit, heeft hij vorig jaar een stage mogen lopen in Ierland. “Een hele verrijking om te zien hoe het daar weer gaat. Komende zomer ga ik op vakantie naar Canada en ook daar zal ik op een boerderij gaan helpen.”

“Ik ben jong en wil gewoon door met boeren, er zijn tal van innovaties en we kunnen echt nog wel wat reduceren naast wat we de afgelopen jaren al gedaan hebben maar ze (de overheid red.) staan er niet voor open, daar kan ik me echt aan ergeren. De markt wat betreft technische innovaties ontwikkeld zich zo snel maar daar wordt veel te weinig over gesproken. Ik sta open voor innovaties en heel veel andere boeren ook. Ik spreek veel jongeren uit de Krimpenerwaard bij het Agrarisch Jongeren Kontakt Krimpenerwaard (AJK) en ook zij willen allemaal graag boer worden of blijven. Er is dus echt wel toekomst, ook voor de boeren in de Krimpenerwaard, maar niet als de plannen van het stikstofkaartje zo doorgaan.”

 

Dit bericht is 3512 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief