Archieven

Dit bericht is 2105 keer gelezen

KRIMPENERWAARD/LOPIK – Racingteam Picobello kwam zaterdag na een lange corona-onderbreking eindelijk weer in actie. De equipe stond aan de start bij de autocross in Lopik en dus werd er de afgelopen weken druk gesleuteld om de auto’s raceklaar te maken. We treffen coureurs Xander Deelen en Michiel den Besten vooraf in thuisbasis Ammerstol.

In een loods zijn de twee samen met vrienden druk in de weer om de auto’s in tiptop conditie te brengen. Een dik regelementenboek van de Nederlandse Autosportfederatie ligt op de motorkap als handleiding, zodat ze er zeker van zijn dat de keuring vooraf geen problemen oplevert.

Het is een waanzinnig leuke hobby, maar ook een dure, geven Xander en Michiel aan. “Er moeten tal van aanpassingen aan de auto worden gedaan en ook je race-outfit – pak, helm en nekkussen – moet in orde zijn om veilig te kunnen rijden. De regels in Nederland zijn streng en daardoor moet je zorgvuldig je auto nalopen. Ook investeer je in de prestatie van de wagen, dus zorg je voor goede banden en pas je de motor aan om die nog beter te laten lopen. Dat betekent dat je een beetje handig moet zijn met uitgaven, connecties en we zijn onze sponsoren enorm dankbaar.”

Vriendengroep
Vervolgens: “Omdat we met een stel vrienden zijn die elkaar heeft leren kennen op eerdere edities, maakt het avonden als deze extra leuk. We beginnen vroeg in de avond met sleutelen waarbij iedereen elkaar helpt. We eindigen vaak met een gezellig praatje onder het genot van een biertje.”

Niet wordt er alleen aan crossauto​`s gesleuteld, ook zijn er de eigen klusprojecten met brommers of ‘opknappertjes’ zoals een oude Mini. “Zeker in de afgelopen periode, waarin de corona-pandemie alles stil liet vallen, hielden we ons hier voornamelijk mee bezig. Dat was maar goed, want we hadden deze crossauto’s net aangeschaft. We konden ze dus aan de kant zetten en verder hobbyen met andere dingen. Gelukkig zijn we na een rustperiode van twee jaar nu eindelijk klaar voor de start.”

Die start was afgelopen zaterdag op het crossterrein van Lopik. Een drukke dag met mooi weer. Vanwege de coronavoorschriften was er slechts een maximum aantal bezoekers toegestaan en werd er gevraagd naar naar een vaccinatiebewijs of negatieve test.

De organisatie en wedstrijdleiding was in handen van autocrossvereniging RangPang. Bestuurslid Marcel de Roos is zeer blij dat er na twee jaar weer iets plaatsvindt. “We hebben toch lang stil gestaan en dat je weer iets kan doen is natuurlijk fantastisch. Ook hebben we niet te klagen met een groot deelnemersveld van tachtig coureurs, maar helaas kunnen we met een maximum bezoekersaantal van 750 niet iedereen naar binnen laten. Dankzij dat grote deelnemersveld hebben we een flink aantal klassen en daardoor veel wedstrijden en manches kunnen inplannen.”

RangPang zelf is een actieve vereniging die bestaat sinds 1974. “We zoeken naar geschikte locaties om wedstrijden te houden. We hebben bijvoorbeeld plekken zoals hier in Lopik, maar ook in Groot-Ammers, Alphen aan de Rijn en Bunnik. De volgende wedstrijd staat gepland over twee weken, weer in Lopik. Verder willen we niet plannen omdat niet zeker is dat het door kan gaan. Een persconferentie kan al roet in het eten gooien en we moeten dan een heleboel mensen teleurstellen. Daarom is het raadzaam om de Facebookpagina of de website van onze vereniging in de gaten te houden voor informatie over komende evenementen.”

Ook de deelnemers zelf waren reuze enthousiast. Zoals de bloedfanatieke jeugdige broers Tom en Bram Littel uit Schoonhoven. Zij reden beide in de juniorenklasse, waar Bram uiteindelijk in de finale als vierde eindigde. “We racen al zo’n zes jaar en reizen samen met onze vader stad en land af. Volgende week doen we mee op het NK in Rosmalen en we hopen daar de finale te kunnen bereiken. We zijn enorm bevlogen met de autocross bezig en hopen steeds beter te worden.”

Vader Littel, die zijn zoons bijstaat als ‘sleutelaar’, is trots om de raceport op deze manier te kunnen beleven. “Ik kom zelf uit de motorcross en vroeger had ik geen geld voor dit soort dingen. Dat het op deze manier wel kan is toch prachtig.”

Een van de jongste deelnemers deze dag is de 8-jarige Jelle Constable. Hij komt uit in de minibuggy- klasse en heeft een succesvolle dag achter de rug. Ook hij wordt bijgestaan gestaan door z’n vader, die vroeger fanatiek was in de autocross. “Omdat ik het leuk vond om mijn papa te zien rijden, heeft hij mij een minibuggy cadeau gegeven. Toen ben ik heel vaak gaan oefenen op het landje achter onze schuur. Vandaag ging supergoed. De voorrondes gingen lekker en in de finale ben ik uiteindelijk derde geworden. Ik vind het racen superleuk en ga dit nog lang volhouden.”

Dan tot slot de verrichtingen van team Picobello. “We hebben met drie auto’s voor de onderste plekken meegedaan en hadden helaas zelfs een uitval vanwege motorproblemen.” Toch kijken coureurs Michiel den Besten, Xander Deelen en Rob Vermeulen op een geslaagde dag. “We hebben onze auto’s lekker kunnen testen. De een drie manches en de ander dan maar drie rondjes. Toch waren we er weer en dat was genieten. Over twee weken doen we zeker weer mee.”

Komende zaterdagmiddag vanaf 14.00 uur zijn drie interviews te beluisteren in het programma RTV Krimpenerwaard Sport.

Foto’s: Erik Rietvelt en Miluska Terlouw.

Dit bericht is 2105 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief