Archieven

Dit bericht is 884 keer gelezen

GOUDERAK – Leo Wesdorp zegt na dit seizoen openluchtzwembad De Baan in Gouderak vaarwel. Hij heeft er dan 33 seizoenen opzitten als badmeester. “Ik wil dit seizoen nog volmaken, zeker omdat het bad op 22 mei vijftig jaar bestaat. Een dubbeljubileum. Ik hoop zelf tachtig te worden, woon inmiddels vijftig jaar in Gouderak en het bad bestaat een halve eeuw, dus een mooi moment om afscheid te nemen, leek me.”

“Ik ben er op een hele vreemde manier ingerold”, duikt Leo Wesdorp in het verleden. “Ben van oorsprong een Hagenaar, heb 31 jaar bij het ministerie van Buitenlandse Zaken gewerkt, waarvan de laatste zeven jaar in het Afrikaanse Botswana. Bij terugkomst kon ik gebruik maken van een mooie afvloeiingsregeling en zo met 47 jaar ophouden met werken. Een record volgens mij, want zelf als militair krijg je dat niet voor elkaar. Op mijn zoektocht naar iets leuk om te doen, werd mij gevraagd of ik niets bij zwembad De Baan wilde doen. In die tijd hielden er alleen dames toezicht bij het bad, maar er waren wel eens vervelende jongens, dus een man aan het bad was welkom. Nou, het leek me wel wat.”

Zijn insteek was om een seizoen te blijven. “Zo kon ik op mijn gemak rondkijken, naar wellicht nog iets anders. Dat is iets langer geworden en dat terwijl ik eigenlijk een hekel heb aan zwemmen.”

Het bad in Gouderak opent maandag 3 mei zijn poorten voor het nieuwe lente- en zomerseizoen. “Het zal een vreemd seizoen worden gezien de huidige coronabeperkingen, want er mag niet vrij worden gezwommen, alleen op afspraak”, blikt Wesdorp vooruit.

Net als vele andere baden, wordt ook De Baan draaiende gehouden door vrijwilligers. Een bijzonder fenomeen, vindt de badmeester. “Dat het nog bestaat, dat er nog zoveel vrijwilligers zijn hier in Gouderak. We hebben een groep die varieert tussen de 15 en 25 vrijwilligers, die in de wintertijd bezig zijn met het noodzakelijke onderhoud aan het bad en terrein. Mensen vinden dat hier heel gewoon, het is immers ‘hun’ bad.”

Foto: Floris Bakker/Het Kontakt.

Dit bericht is 884 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief