Archieven

Dit bericht is 2750 keer gelezen

BERKENWOUDE – Profwielrenners die rijden in de grote ronden, draaien er over het algemeen hun hand niet voor om, maar voor Bas Belder is duizend kilometer hardrijden in vijf dagen een hele uitdaging. Maar hij gaat er voor en hoopt iedere avond de eindstreep te halen tijdens de Tough 1000, die van 9 tot en met 13 september wordt verreden.

De Tough 1000 is een wielerevenement dat is bedoeld om geld in te zamelen voor de Hartstichting en slingert zich door vijf landen. De eerste etappe begint in het Limburgse Roermond en voert de deelnemers achtereenvolgens door België, Duitsland, Luxemburg, Frankrijk en via België weer terug naar Nederland.

“Een prachtige tocht in heuvelachtig landschap, soms over breed asfalt maar ook vaak over onverharde wegen en paden door een bosrijke omgeving”, beloven de organisatoren die de renners begeleiden, eten en drinken onderweg verzorgen en op de campings die worden aangedaan de tenten opzetten. De deelnemers kunnen zich volledig concentreren op het rijden van de route.

Vijfhonderd kilometer
Dat wordt voor Bas nog wel even een dingetje. De student econometrie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam is nog maar vier jaar geleden begonnen met fietsen en de tochten die hij alleen of met zijn fietsvrienden, verenigd in de Perkouwse Trappers, maakt voeren meestal door de Krimpenerwaard en omgeving. Daar ligt een prachtig fietspadennet en zijn beklimmingen of afdalingen nauwelijks aan de orde. Maar hij traint er hard voor.

Volgende week fietst hij een weekje op en af door de Belgische Ardennen en onlangs nam hij nog deel aan een tocht van vijfhonderd kilometer aan één stuk langs tien kastelen in Nederland. “Een tocht die in mentaal opzicht nog zwaarder was dan fysiek”, blikt Bas terug. “We startten om middernacht in hevig onweer, kregen al vroeg in de koers te maken met een valpartij waardoor één van de fietsers met een gebroken heup door een ambulance moest worden afgevoerd en om beurten zaten we er regelmatig doorheen. Op tijd en voldoende eten onderweg was een belangrijk leerproces want als je daar niet consequent in bent nemen de krachten snel af.”

Op de website van Tough 1000 schrijft Bas in een uitvoerig verslag hoe hij alle ups en downs tijdens die bijna 24 uur op de fiets heeft ervaren. “Na vijfhonderd kilometer afzien aan één stuk moet tweehonderd kilometer per dag toch wel lukken”, hoopt hij.

Hartinfarct
Het is niet helemaal toevallig dat Bas Belder zich juist voor de Tough 1000 heeft ingeschreven. Begin dit jaar werd zijn vader door een hartinfarct getroffen en Bas raakte zeer onder de indruk van de inzet door de Hartstichting om hart- en vaatziekten onder controle te krijgen.

“Pas als je het van dichtbij meemaakt weet je hoe nuttig en nodig de inspanningen van deze organisatie zijn.” Daarom schreef hij zich in en hoopt zoveel mogelijk geld bij elkaar te fietsen om bij te dragen aan dit goede doel. Dat doet Bas voornamelijk door binnen zijn familie, vrienden en kennissenkring mensen aan te moedigen hem met een bedrag te sponsoren. “De kosten voor deelname en materieel betaal ik zelf dus alles wat binnenkomt gaat rechtstreeks naar de Hartstichting.”

Inmiddels staat zijn teller al op ruim duizend euro, maar hij hoopt voor de start van de eerste etappe minstens drieduizend euro te hebben binnengehaald. Bas daarbij ondersteunen is heel eenvoudig: ga naar de website van Tough 1000 en maak via iDEAL direct een bedrag over. Bas is blij met iedere bijdrage, hoe groot of klein ook en elke donatie motiveert hem nog meer deze bijzondere vijfdaagse te volbrengen.

Bas Belder vertelde zaterdag op de radio bij RTV Krimpenerwaard ook over zijn deelname aan het wielerevenement. Beluister hieronder het gesprek.

Bas Belder     

Dit bericht is 2750 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief