Archieven

Dit bericht is 1823 keer gelezen

SCHOONHOVEN – Het bestuur van de stichting Het Bastion’95 beraadt zich momenteel over de toekomst van cultureel-centrum Het Bastion in Schoonhoven.

Er zijn afgelopen jaar diverse oriënterende gesprekken gevoerd met wethouder Leon de Wit en andere geïnteresseerde partijen over de mogelijkheden, laat stichtingsvoorzitter René Kuzee weten. “Deze gesprekken vonden in goede harmonie plaats en naderen de eindfase. De wethouder onderkent het belang van de maatschappelijke functie van Het Bastion. Nu is het aan ons als bestuur van de stichting definitieve besluiten te nemen over de toekomst van Het Bastion waarbij alle opties op tafel liggen.”

Dit jaar is het vijfentwintig jaar geleden dat de stichting werd opgericht en de cultuurtempel kocht van de toenmalige gemeente Schoonhoven, die het gebouw wilde privatiseren. Aangezien muziekvereniging Tavenu toen de enige vaste huurder was, werd besloten tot aankoop over te gaan via een stichting die vervolgens een hypotheek nam.

Daarna gingen tientallen vrijwilligers van Tavenu aan de slag met het beheer, de exploitatie, de schoonmaak, de barbemensing, de inkoop etc. Kuzee: “Een enorme klus die – al die jaren zónder gemeentesubsidie- beslist geslaagd is gezien de diverse vaste huurders en vele activiteiten en evenementen die het jaar door plaatsvinden in Het Bastion.”

Jaren geleden luidde het bestuur echter de noodklok bij de verschillende wethouders omdat het aantal activiteiten toenam terwijl het aantal vrijwilligers juist afnam. Kuzee noemde dit het ‘spagaat van Het Bastion’. “Hierover werd door de jaren heen met meerdere wethouders gesproken maar dat leidde niet tot concrete oplossingen”, zo voegt penningmeester Huig Schouten toe.

In 2020 besloot het bestuur een verkenning te gaan doen naar de oplossingsrichtingen waarbij ook het belang van de vaste huurders betrokken werd. Met name voor Tavenu dankzij wie het cultureel centrum 25 jaar kon groeien en bestaan.

Dit bericht is 1823 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief