Het weer in de Krimpenerwaard

Archieven

Dit bericht is 563 keer gelezen

SCHOONHOVEN – Op de kop van bedrijventerrein Zevender werd in het afgelopen jaar een nieuw bedrijfsverzamelgebouw gerealiseerd. Op deze zichtlocatie was de bouw een opvallende ontwikkeling: niet alleen wat betreft de plek en grootte van het gebouw, maar vooral om de duurzame keuzes die gemaakt zijn bij en tijdens de bouw ervan. Verstoep Bouwadvies en Architectuur is verantwoordelijk voor het ontwerp en betrok als laatste ook zelf het pand.

Van de toe te passen materialen tot de keuze van installaties: voor elk onderdeel van het ontwerp zijn duurzame afwegingen gemaakt door het bedrijf Verstoep. Corné van Roest: “Natuurlijk vanuit onze rol als één van de toekomstige gebruikers van het pand, maar ook – juist! – om bij te dragen aan het verder verduurzamen van de bouwsector en ter inspiratie voor onze opdrachtgevers. Zulke keuzes vragen om extra onderzoek. Welke aspecten wegen uiteindelijk het zwaarst? Die discussie hebben we op sommige momenten intern goed gevoerd. Het hield ons scherp – en we zijn trots op het gebouw dat nu onze nieuwe huisvesting is.”

Gevels van een droogstapel-systeem
Welke keuzes dat dan zijn? Arjan Verstoep ligt toe: “Het casco is hybride en bestaat uit een stalen constructie gecombineerd met geprefabriceerde houten gevel- en vloerelementen. Hout is vele malen duurzamer dan beton. Dat heeft met het productieproces te maken, maar ook met de herbruikbaarheid van hout. De buitengevels van het nieuwe bedrijfs-verzamelgebouw zijn uitgevoerd in een droogstapelsysteem van ClickBrick Pure. Een uniek en circulair bouwsysteem waar geen metselspecie aan te pas komt.”

Corné vervolgt enthousiast: “In het nieuwe verzamelpand maken we gebruik van een warmtepompinstallatie waarmee we het pand verwarmen en koelen. De resterende benodigde energie wordt opgewekt door de 280 zonnepanelen. De bestrating bestaat uit tweedehands, gebakken klinkers en grind als halfverharding. Daarnaast is er veel groen en een milieuvriendelijk beschoeiing langs het water. Op het dak is rond de zonnepanelen een sedumdakbedekking uitgevoerd.”

De eigenaren kunnen nog wel even doorgaan met de opsomming, maar willen vooral benadrukken dat ze met de realisatie van dit pand klaar zijn voor de toekomst en van hieruit een bijdrage hopen te leveren aan nog veel bouwplannen met een duurzaam karakter.

Vorige week vond er een eerste openingsmoment plaats voor betrokkenen bij de bouw, gebruikers van het pand en hun familie en vrienden. Ook toen werd de duurzame insteek benadrukt: alle aanwezigen kregen de aanplant van twee bomen als dank voor de belangstelling. Voor klanten, andere bedrijven op Zevender en andere relaties volgt er op termijn nog een inloopmoment. Hierover meer in de Verstoep Nieuwskrant die jaarlijks in januari verschijnt.

Dit bericht is 563 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief