Archieven

Dit bericht is 890 keer gelezen

KRIMPEN AAN DEN IJSSEL- Met een grappige anekdote in de onlangs verschenen Vrijwilligerskrant 2022 illustreerde Paul in het Veld hoe leuk het is om vrijwilliger te zijn bij de Stichting Belbus. Paul kan het weten want hij is al sinds de oprichting in 2005 bij de organisatie betrokken en vervult al vele jaren de functie van voorzitter.

Wat opvalt is dat hij beslist niet de enige vrijwilliger is die al heel lang actief is bij de Belbus. Wie éénmaal zijn of haar draai heeft gevonden (en dat gaat meestal heel snel) blijft meedoen zolang persoonlijke omstandigheden dat niet verhinderen. Een flink aantal medewerkers zou gezien hun leeftijd zelf bij de doelgroep kunnen horen, maar voelt zich nog fit genoeg om plaats- en leeftijdgenoten van A naar B te rijden.

De circa 65 vrijwilligers die op dit moment bij de Belbus betrokken zijn hebben er stuk voor stuk veel plezier in. Je komt met één van de drie felgele Belbussen in alle hoeken van Krimpen, je deelt de bok steeds met andere collega’s en ontmoet veel cliënten die over het algemeen zeer tevreden zijn over het vervoer op maat binnen de gemeentegrenzen.

Uiteenlopende bestemmingen
De doelstelling van de Belbus is nog steeds actueel: het vervoeren van deur tot deur van senioren (60+) binnen de gemeente Krimpen aan den IJssel om zo te voorkomen dat zij in een sociaal isolement geraken en om met dit vervoerssysteem hun mogelijkheid tot deelname aan het maatschappelijk en sociaal verkeer te vergroten.

In de praktijk leidt dat tot veel ritten (tot soms wel zo’n veertig of meer per dagdeel) naar uiteenlopende bestemmingen. Populair zijn de winkelcentra, de sociëteiten die activiteiten voor ouderen organiseren, de centra voor dagopvang in de seniorencomplexen, de kapper, de fysio of de tandarts en -het is niet anders- het Gezondheidscentrum. Mensen die op bezoek willen bij een familielid of kennis binnen de gemeente kunnen de Belbus daar ook voor inschakelen. Voorwaarde is wel dat zij zelfstandig in en uit kunnen stappen, want de Belbussen beschikken niet over een lift. Rollators zijn overigens wel welkom.

Kosten
De kosten zijn te overzien; wie lid wordt van de Belbus betaalt zes euro per maand en vijftig cent per ritje dat wordt verrekend middels het aftekenen van een 10-rittenkaart. Een bescheiden tarief dat mogelijk gemaakt wordt door de vele sponsoren en donateurs.

65 vrijwilligers lijkt best veel, maar als je bedenkt dat er per dagdeel (een ochtend, middag of een zaterdag) bij maximale bezetting acht mensen worden ingezet, dan is het sommetje zo gemaakt. Drie chauffeurs, drie bijrijders die de cliënten helpen bij het in- en uitstappen, een telefonist(e), die de ritboekingen noteert en een rittenplanner, die de ritten over de bussen verdeelt zorgen er samen voor dat alles op rolletjes verloopt.

Bovendien vinden de meesten het voldoende als ze maximaal één of twee keer per week worden ingeroosterd omdat ze ook nog andere bezigheden hebben.

Vrijwilligersoproep
De oproep in de Vrijwilligerskrant heeft er toe geleid dat zich weer drie nieuwe vrijwilligers hebben gemeld die op dit moment worden ingewerkt. “Maar we kunnen nog meer helpende gebruiken” benadrukt Paul in het Veld.

Wie er wel zin in en tijd voor heeft om chauffeur, bijrijder op telefonist bij de Belbus te worden, wordt van harte uitgenodigd voor een gesprekje met één van de bestuursleden die de inzet van de vrijwilligers coördineert. Een afspraak via 0180-513030 is zo gemaakt. Kijk voor meer informatie op www.belbus-krimpen.nl.

 

 

 

Dit bericht is 890 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief