Het weer in de Krimpenerwaard

Archieven

Dit bericht is 2542 keer gelezen

OUDERKERK A/D IJSSEL – “Dat uitzicht gaan we straks heel erg missen”, wijst Monique Bos vanuit haar fraai aangelegde tuin naar de lucht boven de Hollandsche IJssel. Die oogt vandaag wel wat grauw, maar is altijd beter dan de voorgevel van een zes verdiepingen tellend appartementencomplex.

“Het ontworpen gebouw waarin 43 appartementen zijn voorzien, torent zeventien meter uit boven de dijk, dus vanaf hier kijken we straks tegen een muur van rond de 22 meter aan.” Dat was niet de bedoeling toen Monique en haar echtgenoot destijds de vervallen boerderij aan de IJsseldijk Noord kochten en met eigen handen verbouwden tot een woonboerderij met een bed & breakfast.

De verwachte aantasting van hun wooncomfort en dat van hun buren en hun gasten is niet de enige en zeker niet de belangrijkste aanleiding om in verzet te komen tegen de stedenbouwkundige plannen waarmee de gemeenteraad onlangs instemde. De Bolderkade, zoals het terrein inmiddels wordt genoemd, is volgens Monique en andere omwonenden nog steeds zwaar vervuild.

De zelling, zoals buitendijkse terreinen in de Hollandsche IJssel worden aangeduid, was ruim een halve eeuw geleden een stortplaats voor chemisch afval, afkomstig uit de Rotterdamse haven. Daarna werd het door Avia gebruikt als overslagplaats voor olie. Vandaar de voorheen veel gebruikte naam Avia-terrein. De silo’s die er stonden waren niet geheel oliedicht, dus er is in die tijd veel vervuild materiaal in de grond terechtgekomen. Uit een in 1990 opgesteld rapport blijkt dat het terrein tot één van de vijf zwaarst vervuilde zellingen behoort.

Olie en andere vervuilende vloeistoffen
Daar is wel wat aan gedaan in de loop der jaren. Tot vier keer toe zijn er saneringswerkzaamheden uitgevoerd. In 2015 werd het middenterrein tot zes meter diep uitgegraven en vervangen door schone grond. In 2017 en 2019 werd het gedeelte langs de waterkant ingepakt met olie en een laag klei. De vaten die aan de dijkkant werden gedumpt liggen er echter nog steeds. “Met name als het laag water is zien we olie en andere vervuilende vloeistoffen opborrelen die rechtstreeks in de rivier verdwijnen.”

De omwonenden houden hun hart vast als er straks geheid gaat worden. De heipalen reiken zeker en vast tot in de vervuilde lagen en als die troep omhoog komt loopt de Hollandsche IJssel vol. Deskundigen van de Omgevingsdienst Midden-Holland oordeelden anders. Volgens hen is er geen vuiltje in de grond en kan er op het terrein gewoon gebouwd worden. De meerderheid van de gemeenteraad vertrouwde op dat standpunt en stemde in met de plannen.

Monique Bos en haar naaste buren snappen best dat de gemeente Krimpenerwaard woningen wil bouwen om aan de vraag te kunnen voldoen. “Maar wat ons betreft niet tot iedere prijs. Een complex als dit past in ieder geval niet in het landschappelijke karakter van deze omgeving en we zijn erg bang dat toekomstige bewoners ernstige hinder zullen ondervinden van de vervuiling onder hun woningen.” Zolang niet alle procedures zijn doorlopen blijven zij zich inzetten om tot aanpassing van de plannen te komen.

Dit bericht is 2542 keer gelezen

Deel dit:

3 Reacties op Beoogde woningbouw op voormalig Avia-terrein blijft de gemoederen bezighouden

 • Omgevingsdienst Midden-Holland is in het verleden wel meer in de fout gegaan, een beetje “van achter het buro” bedrijf , waar gemeenten zich achter verschuilen als het ze goed uitkomt.

  • Omgevingsdienst midden Holland kijkt alleen wat er is gesaneerd.

   Wat vreemd is dat er niet wordt gekeken naar de rapporten die in het jaar 2000 zijn in opdracht van de Provincie Zuid-Holland .
   Daar staat in beschreven welke gevaarlijke stoffen er in de grond zitten..
   De stoffen zitten er nog steeds na diversen saneringen.
   Vanaf augustus 2020 loopt er weer olie het water in.
   Dit valt onder een milieu dilict
   Alle instanties gaan uit van de goed gekeurde rapporten.

 • Neem inbreng van omwonende serieus en kom samen met een verantwoord en haalbaar plan

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meest gelezen
 • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief