Archieven

Dit bericht is 907 keer gelezen

heroes1KRIMPEN A/D IJSSEL – Op maandag 10 juni (tweede Pinksterdag) worden de flanken van de Mont Ventoux weer bevolkt door zo’n duizend Nederlanders die de legendarische kale puist in het landschap van de Provence gaan bedwingen. Lopend of fietsend.

De meeste deelnemers zullen er na één beklimming genoeg van hebben, want het is zwaar, heel zwaar. Maar er zijn er ook die de berg twee, drie of zelfs vier keer te lijf gaan. Vanuit verschillende startpunten, over afstanden van meer dan twintig kilometer met stijgingspercentages tot twaalf procent of meer. Met als einddoel de befaamde top met daarop de observatietoren waaromheen het altijd waait en meestal koud is.

Impact
De lopers en fietsers doen in teamverband mee aan Klimmen tegen MS, een initiatief van de Stichting MoveS, die zich inzet voor de strijd tegen Multiple Sclerose, onder meer door het organiseren van evenementen waarmee geld wordt ingezameld om wetenschappelijk onderzoek naar de herkomst en mogelijke geneeswijzen van deze slopende ziekte van het centrale zenuwstelsel te kunnen financieren. In Nederland hebben ongeveer 17.000 mensen MS, wereldwijd zijn dat er meer dan 2,5 miljoen. De ziekte komt twee keer zoveel voor bij vrouwen als bij mannen. Per jaar is het aantal nieuwe patiënten 3,5 per 100.000, waaronder relatief veel jonge mensen tussen de twintig en veertig jaar oud. De ziekte heeft een grote maatschappelijke impact op mensen, aangezien de ziekte chronisch is en mensen met MS hun hele leven vastzitten aan een medicatietraject.

Klimmen tegen MS is een jaarlijks terugkerend evenement dat in 2011 voor het eerst werd gehouden. Drie fietsvrienden keerden terug van een fietsvakantie in Zuid-Frankrijk en besloten dat vaker te doen. Maar wel verbonden aan een goed doel. De keuze voor de strijd tegen MS was snel gemaakt want daar hadden ze alle drie in hun directe omgeving mee te maken. Kleinschalig was het toen nog, maar inmiddels uitgegroeid naar een deelnemersveld van maximaal duizend personen, waaronder veel MS-patiënten. Die stellen zich ten doel ondanks hun beperkingen de top te halen en zijn natuurlijk dolgelukkig als hen dat lukt.

Te voet
Onder hen Henry Dijk uit Krimpen aan den IJssel, die vier jaar geleden de diagnose dat hij MS heeft kreeg bevestigd. Hij slikt sindsdien dagelijks medicijnen en daardoor is de ziekte op dit moment niet progressief. “Ik kan gelukkig gewoon werken en doe zelfs nog aan sporten als fietsen, wandelen en hardlopen.” Maar hij wil natuurlijk wel graag dat er methoden worden gevonden om de ziekte te genezen. Met familieleden en vrienden vormt hij het team Henry’s Heroes, waarmee hij op 10 juni voor de vierde achtereenvolgende maal de strijd tegen de Mont Ventoux aangaat. Tweemaal hebben ze de berg op de fiets bedwongen en nu gaan ze voor de tweede maal te voet. Elf mannen en vrouwen in totaal, bijgestaan door drie begeleiders. “Iedere keer weer een geweldige belevenis”, aldus Henry. “De saamhorigheid is enorm, de organisatie geweldig en we beleven er met z’n allen veel plezier aan, ook al gaat het om een serieus doel.”

heroes2

Dat doel is dus geld bijeen brengen om het onderzoek naar MS mogelijk te maken. Team Henry’s Heroes weet ieder jaar sponsoren aan zich te binden en voert acties om het beoogde bedrag bij elkaar te brengen. De organisatie verwacht dat ieder team ten minste vijfhonderd euro per teamlid inbrengt. Met nu al meer dan 9.000 euro op de teller zit het Krimpense team daar al ruimschoots overeen. Dit weekend verkocht Henry’s Heroes op winkelcentrum De Olm lavendelplantjes, flessen wijn uit de Ventoux en snuisterijen en dat leverde een flink bedrag op. “Maar het is natuurlijk nooit genoeg”, lacht Henry. “Iedereen die ons wil steunen kan doneren.”

Dit bericht is 907 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief