KRIMPENERWAARD – Deze zaterdag weer een nieuwe editie van het radioprogramma Krimpenerwaard Sport. Van 14.00 tot 18.00 uur wordt er door onze verslaggevers live verslag gedaan van de wedstrijden.
Hieronder het programma van zaterdag 4 februari:
- VV Spirit – Hillegersberg
Start wedstrijd: 15.00 uur
Verslag: Nico Dullaart - VV Dilettant – VV Haastrecht
Start wedstrijd: 14.30 uur
Verslag: Arie den Otter - VV Lekkerkerk – Hardinxveld
Start wedstrijd: 14.30 uur
Verslag: John de Bruijn - VV Stolwijk – SPV’ 81
Start wedstrijd: 15.00 uur
Verslag: Ivan Broer - Be Fair – FC Perkouw
Start wedstrijd: 14.30 uur
Verslag: Jan de Goede
De techniek uit de studio is in handen van Dennis Koorevaar. De presentatie wordt gedaan door Erik Rietvelt.
OUDERKERK AAN DEN IJSSEL- In de nacht van zaterdag 31 januari op zondag 1 februari 1953 werd de situatie aan de IJsseldijk zeer kritiek. Om ongeveer half zeven gebeurde waar al voor werd gevreesd. De dijk brak door tussen de kerk (net buiten het dorp) en het centrum.
Piet Mourik (84) was net veertien jaar toen de ramp plaatsvond. “Mijn vader zei die avond, dit gaat niet goed als het zo doorgaat. Het stormde zo hard vanuit het noordwesten”, vertelt Mourik. “Nu gaat het mis, zei mijn vader. Het water staat nog hoger dan met hoog water.”
“Rond acht, negen uur in de avond kwam de dijkwacht naar mijn vader. Hij had een paar sterke jongens nodig om zandzakken te leggen. Ik moest ook mee om te helpen”, vervolgt Mourik. Op een gegeven moment werd het water zo hoog dat Mourik van zijn vader de dijk af moest. “Dat was rond half 12 in de avond. Het water kwam toen al op de dijk, de golven sloegen erop. Dat weet ik nog goed.”
Twee doden
Rond half zeven gebeurde het ondanks alle inzet toch, de dijk brak door en het water stroomde de polder in. Er ontstond een gat van 40 meter breed. In Ouderkerk zelf heerste grote paniek. Een deel van de inwoners wist, in het begin, nauwelijks wat er aan de hand was. Bij de kerk aan de buitenkant van het dorp stond het water ‘s nachts gelijk met de kruin van de dijk.
De elektriciteit viel rond half zes uit toen het transformatorhuisje het begaf en de vervolgens de polder instortte. Een dijkwoning bezweek door het enorme geweld van het stromende water en de oude bewoners, heer Rijkaard en zijn zus, verdronken.
Tekst gaat verder onder foto
Sloopschepen en zandzakken
Met twee sloopschepen werd getracht het gat om twee uur ’s middags te dichten. Dat lukt maar half en de dam van zandzakken leek wankel. Uiteindelijk werd door het storten van puin en zand uit het schip ‘Avontuur’, dat tegen de sloopschepen werd aangemeerd, een stabielere dam gemaakt. Ouderkerk en omgeving waren door het oog van de naald gekropen.
De toestand in Nieuwerkerk aan den IJssel leek op dat moment onhoudbaar maar met pijn en moeite wist men daar de dijk te behouden. Mede doordat door de dijkdoorbraak in Ouderkerk aan den IJssel het waterpeil van de Hollandse IJssel in een uur tijd met twintig centimeter zakte.
Oudheidskamer
Ook andere ooggetuigenverhalen en foto’s van de doorbraak werden bewaard en zijn momenteel te lezen en te zien in de Oudheidskamer Dorpstraat 19 in Ouderkerk aan den IJssel.


SCHOONHOVEN – Zaterdag 13 mei is het zover, de Silvercity Run. Hoe is dit evenement ontstaan en wat gebeurt er dan precies? In een gesprek met organisatoren Jasper Hoek, Aron van Vliet, Corné van Roest en Rik Koorevaar vertellen zij er alles over.
“Het hele idee van de Silvercity Running Crew ontstond eigenlijk toen Rik mij een berichtje stuurde dat hij nieuwe hardloopkleding ging bestellen. Hij had gezien, op een hardloopapp, dat ik ook hardliep en vroeg of ik ook nog iets nodig had”, vertelt Jasper.
“Ik stuurde weer een berichtje naar mijn hardloopmaatje Corné en zo via, via ontstond een leuk clubje mensen om mee hard te lopen. Vervolgens bestelden we gezamenlijk de eerste Silvercity Running Crew hardloopkleding.”
Meer blauw op straat
Sinds het najaar van 2021 groeit de groep gestaag en inmiddels zijn er zo’n 35 mensen die wekelijks met elkaar hardlopen. Corné: “Elke maandagavond vanaf 19.30 uur lopen we vanaf de Kluswijs in Schoonhoven een rondje met als doel dat iedereen mee moet kunnen. We passen het tempo dus aan op de langzaamste loper.”
“Vanuit de maandagavondgroep ontstaan contacten”, zegt Rik. “Er zijn al meerdere mensen die op andere avonden ook hardlopen met elkaar en dit dan uiteraard doen in de originele Silvercity Running Crew kleding die we gekscherend promoten door te zeggen dat er meer blauw op straat moet komen.”
“Voor sommige mensen blijft het niet alleen bij een gezellig rondje hardlopen”, laat Aron weten. “Met elkaar delen we wedstrijdagenda’s en soms doen we ook samen mee aan zo’n wedstrijd. Een wedstrijd kan variëren van een marathon tot een loop van 5 of 10km, net wat je zelf wilt en aankunt.”
Silvercity Run
Ongeveer een half jaar geleden ontstond bij de mannen het idee om een eigen hardloopevenement te organiseren. Drie routes zijn er uitgezet in en rondom de Zilverstad. Een route van twee kilometer voor de kinderen, een route van vijf kilometer en een route van tien kilometer.
Alle routes starten vanaf de pont en finishen in De Veerpoort. Na afloop van het evenement zal er nog een afterparty zijn met een hapje, drankje en live muziek op het grasveld Buiten de Veerpoort. “We organiseren daarmee een calorieneutraal evenement”, zegt een van de organisatoren enthousiast.
Ongeoefend
“Omdat natuurlijk niet iedereen al regelmatig hardloopt hebben we een deal gesloten met Total Harmony”, vervolgt Corné. “Mensen die nog niet gewend zijn om hard te lopen kunnen zich daar inschrijven en worden klaargestoomd voor de Silvercity Run.”
Aanmelden
Al meer dan honderd mensen uit alle windstreken hebben zich ingeschreven voor de Silvercity Run. Als mensen zich nog in willen schrijven kan dit via deze link. De kosten voor het evenement zijn €12,50 voor de vijf kilometer en €15,00 voor de tien kilometer. De kidsrun is gratis. Bij inschrijving ontvangen alle deelnemers (behalve de kinderen) een Silvercity Run t-shirt. Als de run wordt uitgelopen ontvangen alle deelnemers (ook de kinderen) een medaille. De opbrengsten van het evenement gaan naar Fonds Gehandicaptensport.
Dit bericht op Instagram bekijken
STOLWIJK- Op vrijdag 17 februari komt cabaretduo Oldenhermanns naar het Kwartier in Stolwijk. Daar treden ze op met hun theatervoorstelling FCKD! ‘een apocalyptische klimaatcomedy vol ecotainment.’
In de voorstelling FCKD!, die het duo zelf aankondigt als ‘een apocalyptische klimaat-comedy vol ecotainment’ zoeken zij een vorm om om te gaan met de klimaatcrisis, voor het publiek hoogstwaarschijnlijk herkenbaar, confronterend en hopelijk ook een beetje troostend.
Zij hopen samen in lichte paniek te lachen (en huilen) om wat er op hen afkomt, verpakt in een hilarische show vol hoop op een goede afloop.. FCKD! Is grappig, confronterend, relativerend en niet zonder zelfspot en kreeg veel lovende kritieken na de première.
De voorstelling in Het Kwartier begint om 20.15 uur, tickets kosten 17,50 euro en zijn verkrijgbaar via de website www.hetkwartierstolwijk.nl Info: 0182-341612.
GOUDERAK – Hoe spannend was het de eerste dagen van februari 1953 tussen Krimpen aan den IJssel en Gouda? Zouden de dijken het houden? In het Dorpshuis vertelt Heuvelman zaterdag 4 februari over de strijd tegen het water in de Krimpenerwaard en laat ook filmbeelden zien van andere Gouderakse ooggetuigen. De presentatie begint om 15.30 uur, inloop vanaf 15 uur. Toegang en koffie zijn gratis.
Gouderakker Wim Heuvelman herinnert zich de gebeurtenissen van zeventig jaar geleden nog precies. Hij vertelt zaterdagmiddag 4 februari in het Dorpshuis van Gouderak hoe de Krimpenerwaard de watersnoodramp beleefde.
“Op 31 januari, de dag voor die rampzalige nacht, werkte ik op de Stormpolder in Krimpen aan den IJssel. Toen ik aan het eind van de dag naar huis ging, vroeg de boer mij de volgende dag terug te komen om te kijken hoe het met koeien ging, Het zou flink gaan stormen, en de koeien mochten niet in de problemen komen.”
Die nacht stroomde het water al over de IJsseldijk en Heuvelman ging direct terug naar de Stormpolder, waar uiteindelijk vier mensen verdronken. De volgende dag ging hij naar Ouderkerk aan den IJssel om te kijken of zijn familie de storm goed was doorgekomen en zag daar dat de dijk was doorgebroken. In Ouderkerk zouden uiteindelijk twee mensen de ramp niet overleven.
Ook verderop, in Gouderak, bleef het tot het laatste moment spannend of de dijk het zou houden.