Het weer in de Krimpenerwaard

Archieven

Dit bericht is 1219 keer gelezen

HAASTRECHT – De monumentale rode beuk die achter museum Paulina Bisdom van Vliet in Haastrecht staat, moet om veiligheidsredenen drastisch teruggesnoeid worden.

Het afgelopen tiental jaren zijn op meerdere momenten enkele grote takken uit de zeer oude boom gebroken – voor het laatst afgelopen zomer. Houtrot en aantasting door zwammen zijn daar de oorzaak van. Vooral de ‘dikrandtonderzwam’ (Ganoderma adspersum) is een gevaarlijke boomaantaster. Deze zwam heeft zich in een groot deel van de boom verspreid, waardoor het hout afbreekt.

Stichting Bisdom van Vliet, die eigenaar is van het museum en de beuk, heeft boomexperts geraadpleegd om te zien of ingrijpen noodzakelijk is. Erfgoedhovenier Gerrit Reijm heeft in samenwerking met Hoogendoorn Boomadvies uit Bergambacht geadviseerd twee extra risicotakken uit voorzorg te laten verwijderen (deze zijn aangegeven op de foto). Dit zal het aanzien en de gezondheid van de boom verder aantasten, maar wanneer deze snoeiactie niet wordt uitgevoerd, ontstaat er een onveilige situatie voor mens en museum. Daarom volgt de stichting dit advies op. De hovenier verwacht dat het snoeien spoedig wordt uitgevoerd.

De bestuursvoorzitter van Stichting Bisdom van Vliet, Ancora Dupain, zegt dat deze beslissing met pijn in het hart is genomen. “Door het verwijderen van de takken zal de oude beuk sneller dan verwacht aan haar einde komen, maar we hebben geen andere keus.”

Volgens de overlevering is de beuk in 1692 of 1694 door een voorouder van Paulina Bisdom van Vliet (1840-1923) geplant. Het jaartal 1692 staat ook op de stam geschilderd. Omwonenden zullen eraan moeten wennen dat de in Haastrecht zeer geliefde en beeldbepalende beuk niet meer zo dominant is in het hun zo vertrouwde uitzicht.

Dit bericht is 1219 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief