Archieven

Dit bericht is 1520 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL – 31 jaar geleden namen enkele bewoners van de Tuinstraat in de wijk Oud-Krimpen het initiatief een rommelmarkt voor de kinderen uit de straat te organiseren.

Op het speelpleintje rond de volière konden zij vanaf een kleedje hun spulletjes verkopen aan andere kinderen uit de straat. Dat werd een succes en een jaarlijkse traditie, die uitgroeide tot een evenement waar liefhebbers van heinde en verre op afkomen. Iedere eerste woensdag van de zomervakantie wordt de straat verdeeld in 120 plekken waar bewoners en andere verkopers hun waren aan de man brengen. Een mix van tweedehands, nieuw, kunst en kitsch en voor jong en oud wordt uitgestald op kleedjes of in kraampjes.

“Dit jaar pakken we met 150 verkoopplekken vanaf de Oude Tiendweg tot aan de Noorderstraat grootser uit dan in alle voorgaande edities”, vertelt Cora van der Sluis enthousiast. Ze is bestuurslid van de Stichting Activiteiten Oud Krimpen, die sinds enkele jaren verantwoordelijk is voor de organisatie van de rommelmarkt. En voor andere activiteiten die de buurtbewoners organiseren. “We mogen gebruik maken van de voormalige muziekschool in het hart van de Tuinstraat en houden daar onder meer drukbezochte bingoavonden en knutselmiddagen voor de kinderen.” De aula waarin voorheen concerten werden gegeven is met allemaal gekregen tafels en stoelen omgebouwd tot een gezellige ontmoetingsruimte waarin steeds meer activiteiten plaatsvinden.

De rommelmarkt vindt dit jaar niet op woensdag maar op zaterdag 20 juli plaats. Dat heeft een reden. De Tuinstraat kreeg in juli 1919 haar naam, honderd jaar geleden dus. Een onverharde weg toen nog, waarlangs slechts een paar huizen stonden. Kort daarna werd de straat verhard en werden aan weerszijden huizen gebouwd.

Veel woningen uit die tijd staan er nu nog. Destijds waren het huurwoningen die enkele tientallen jaren geleden door de toenmalige woningstichting grondig werden gerenoveerd. De bewoners moesten om beurten hun huis uit en verbleven in wisselwoningen. Later wilde diezelfde woningstichting de woningen slopen en door nieuwbouw vervangen. Maar daar kwamen de bewoners tegen in opstand. Er werd een compromis gesloten door de bewoners in staat te stellen hun huurwoning aan te kopen. Eén bewoner kan het allemaal nog navertellen. Hij is de negentig gepasseerd en woont tot op de dag van vandaag in het huis waarin hij is geboren.

“Reden genoeg dus voor een feestje”, aldus Cora. Op 20 juli wordt de rommelmarkt om precies 9.30 uur feestelijk geopend door wethouder Kirsten Jaarsma. Op de markt niet alleen kleedjes en kramen maar ook ander vertier, vooral voor kinderen. Er zijn een springkussen en een buikglijbaan besteld en er komen een goochelclown en een ballonnenclown die gedurende de dag meerdere keren zullen optreden. Ter hoogte van de voormalige muziekschool wordt een horecaplein ingericht en ook elders in de straat worden lekkernijen verkocht. Denk aan gebakjes, hamburgers, ter plekke gerookte paling, warme kibbeling en ijs.

Na het scheiden van de markt om 15.15 uur wordt de rommel opgeruimd en bereiden de straatbewoners zich voor op een feestje met levende muziek. Op een podium halverwege de straat treden tussen 18.30 en 23.00 uur twee lokale bands op, te weten ‘Mc Werff’ en ‘Smokey Attic’. Ook muziekliefhebbers die niet in de Tuinstraat wonen, zijn welkom.

“We sluiten het eeuwfeest in september waarschijnlijk af met een straatbarbecue en dan zijn we echt onder elkaar”, belooft Cora haar straatgenoten vanaf het pleintje waar het allemaal begon.

Dit bericht is 1520 keer gelezen

Deel dit:
Gepland Agenda Nieuws

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief