Archieven

Dit bericht is 907 keer gelezen

SCHOONHOVEN – Bewoners in het centrum hebben schoon genoeg van de vaak smerige afvalverzamelpunten. Vooral bij de groenbakken hoopt het vuil zich op en gaat stinken.

“Bij mij voor de deur staan twee groenbakken”, vertelt een inwoonster die bij naam anoniem wil blijven. “Daar moeten zo’n 80 tot 100 huishoudens mee doen. De bakken zijn altijd overvol. Op vrijdag komt Cyclus de bakken komt legen. Er valt van alles op de grond wat vervolgens blijft liggen. En dat gaat stinken. Bovendien komen de kraaien en ratten op af. Het lijkt af en toe Napels wel.”

Aandringen
Zes jaar geleden is deze methode van vuil inzamelen gestart in de Schoonhovense binnenstad. Vanaf de eerste dag hebben bewoners overlast. Volgens de afspraken tussen de gemeente en Cyclus moet iedere week alles schoongemaakt worden. Tot op heden wordt dit niet gedaan, ook niet na aandringen bij de gemeente. Telefoontjes, mails, whats app berichten, niets leidt tot een bevredigend resultaat. Er wordt gewoon niet op gereageerd.

Goede wil
Afgelopen zomer was in de gemeentepagina deze krant te lezen hoe je moet omgaan met de groene bak. Kort samengevat is dat bewoners worden gevraagd deze regelmatig schoon te maken. Hierop is door meerdere bewoners op gereageerd: “wel de maat nemen maar zelf niets doen.” Opnieuw is op verzoek van de klager geen enkele reactie gegeven. In een poging de goede wil te tonen is door een bewoner het idee geopperd om als straat zelf verantwoordelijk te zijn voor het schoonhouden van de afvalplaatsen. Daarbij is de vraag aan de gemeente gevraagd om bij te dragen in de kosten en middelen.

Gesprek
Afgelopen week is door bewoners de lokale media ingeschakeld. Op verzoek is contact gezocht met de verantwoordelijk persoon voor afval en milieubeheer, onderdeel van de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling. Deze erkent dat er problemen zijn. Op de vraag waarom dit al jaren door ettert en niemand reageert, wordt een nietszeggend antwoord gegeven en verwezen naar voorgangers. Wel is bevestigd dat het gesprek met Cyclus hierover is aangegaan. Het wachten is op de terugkoppeling om verdere stappen te ondernemen. Het geopperde idee van zelf schoonhouden is positief ontvangen, maar heeft ook haken en ogen. In overleg met het college zal dit verder uitgewerkt worden.

Contract
Dat er nu schot in de zaak lijkt te komen stemt de bewoners tot voorzichtige tevredenheid. Echter is er nog lang niet het vertrouwen op een goede afloop. Een bewoonster reageert dat de oorzaak ligt in het slechte contract dat de gemeente indertijd heeft afgesloten. Twee keer per jaar is overeengekomen om schoon te maken. Het moest allemaal zo goedkoop mogelijk. Daar hebben wij nu de ellende van.”

Dit bericht is 907 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief