Archieven

Dit bericht is 1309 keer gelezen

KRIMPENERWAARD – De Bibliobus verdwijnt op termijn uit het straatbeeld van de Krimpenerwaard. Bibliotheek Krimpenerwaard ziet dat het gebruik ervan ‘stevig’ terugloopt. De bus doet nu nog wekelijks de kernen Stolwijk, Vlist, Haastrecht en Berkenwoude aan.

“De bus heeft puur een uitleenfunctie en we merken dat er steeds meer vraag is naar de andere functies van de bibliotheek, zoals informatie, cursussen en taallessen”, legde bibliotheekdirectrice Anja Oosterlaken zaterdagochtend uit op de radio bij RTV Krimpenerwaard.

“Dat kunnen we in die bussen niet bieden. Gezien het bedrag dat er jaarlijks in omgaat, zijn we na gaan denken over een andere manier die meer recht doet aan de bredere maatschappelijke functie van de bibliotheek. Daaruit is het idee ontstaan om in Haastrecht en Stolwijk een servicepunt te openen dat vaker open is. Dat is mooi voor die kernen, maar betekent ook dat de bussen zoals ze nu zijn op termijn uit Berkenwoude en Vlist zullen verdwijnen.”

Oosterlaken ontkent dat dit al per januari het geval is, “zoals gesuggereerd wordt hier en daar.” Bekeken wordt of er eventueel in die kernen nog een afhaalpunt voor gereserveerde boeken gerealiseerd kan worden in bijvoorbeeld een school.

Oosterlaken zegt dat het voornemen in goed overleg met de gemeente is besproken en uitgewerkt.

De geplande servicepunten worden duidelijk kleiner van opzet dan de andere ‘normale’ bibliotheekvestigingen in de Krimpenerwaard. “Er komt geen nieuw gebouw, maar je komt vaak uit bij een school of dorpshuis.” In beide kernen wordt nog gekeken naar een exacte locatie. “In Stolwijk zijn we al redelijk ver met Het Kwartier. Er liggen wat plannen voor, maar daar moeten we met de gemeente nog naar kijken of het financieel kan qua investering. In Haastrecht hopen we terecht te kunnen bij het scholencluster, maar dat moet nog concreter worden.”

Qua planning koerst Oosterlaken aan op 1 januari 2023. “Het zou mooi zijn als het dan is gerealiseerd.”

Foto: Bibliotheek Krimpenerwaard.

Dit bericht is 1309 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief