Archieven

Dit bericht is 5679 keer gelezen

KRIMPEN A/D LEK – “Mijn passie voor koken heb ik meegenomen uit mijn geboorteland Indonesië”, vertelt Ayu Ariyati. Ze werd geboren en groeide op in Kampung Sewu in de stad Surakarta op midden Java. Vooral op feestdagen werd er gezamenlijk gekookt en leerden de meisjes de kneepjes van hun oma’s, moeders, tantes en buurvrouwen. Op die manier werden en worden de recepten van de Indonesische keuken op iedere nieuwe generatie overgedragen.

Op haar 19e jaar kwam Ayu naar Nederland, waar ze met een verkregen studiebeurs ging studeren aan de dansacademie in Rotterdam. Na haar opleiding werkte ze aan een danscarrière, maar door allerlei praktische problemen brak ze niet door. Vervolgens kwam ze terecht in een instelling voor buitenschoolse opvang om ten slotte terug te keren bij Codarts, zoals de dansacademie tegenwoordig heet, waar zij jarenlang kostuums maakte voor de studenten. “Een mooie tijd, maar het bleef kriebelen.” Ayu wilde graag een eigen bedrijfje waarin ze van haar hobby haar beroep kon maken.

Samen met haar echtgenoot Cleme, die zij leerde kennen op de dansacademie, bedacht ze een concept en dat werkten ze samen uit. ‘Javaanse Meid’ was geboren en is een week of zes geleden echt van start gegaan.

In haar eigen keuken kookt Ayu authentieke Indonesische gerechten die bij haar aan huis kunnen worden afgehaald. Cleme verzorgt naast zijn baan bij de brandweer de public relations en de administratieve zaken en zelfs de kinderen helpen mee. “Een echt familiebedrijfje”, lacht Ayu vrolijk.

De formule van de maaltijdverzorging is gebaseerd op ‘eten wat de pot schaft’. Iedere maandag publiceert ‘Javaanse Meid’ het weekmenu op Instagram (@javaanse.meid), Facebook (@JavaanseM), Twitter (@JavaanseM) en op een krijtbord naast de voordeur. Vanaf dat moment kunnen liefhebbers hun bestelling telefonisch of via WhatsApp doorgeven op nummer 06-13803750 om deze vervolgens op de afgesproken donderdag, vrijdag of zaterdag tussen 17.00 en 19.00 uur in de keuken van Ayu aan de Groenland 15 in Krimpen aan de Lek te komen ophalen. “Daar ontstaan soms de leukste gesprekken rond het fornuis”, heeft ze nu al ervaren. Vaste klanten heeft ze ook al. “Meerdere mensen vonden het zo lekker, dat ze al een paar keer terug zijn geweest. Dat is een goed teken!” Per avond houdt ze het op maximaal veertig bestellingen, anders is het niet meer te doen. Dus wie wil bestellen moet er op tijd bij zijn!
Overigens verzorgt Javaanse Meid ook buffetten aan huis, ook tot maximaal veertig personen.

Deze week bestaat het menu bijvoorbeeld op donderdag uit witte rijst, Soto Ayam Santan (kippensoep met kokosmelk, groenten en ei), twee Lumpia’s Sayur en eigengemaakte Sambal. Voor de bereiding gebruikt ze duurzame (streek)producten, verse groenten uit eigen moestuin en authentieke Aziatische boemboe (kruiden), die ze met een handvijzel fijnstampt.

Bij Javaanse Meid kan gekozen worden tussen twee varianten; een normale portie voor 8,50 euro en een grote portie voor 12,- euro.

Javaanse Meid bestaat nog maar kort, maar tot nu toe gaan de zaken goed. Ayu, Cleme en de kinderen hebben er veel lol in en de liefhebbers van Javaanse maaltijden zijn dik tevreden.

Dit bericht is 5679 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief