Het weer in de Krimpenerwaard

Archieven

Dit bericht is 1437 keer gelezen

LEKKERKERK – Onder het motto ‘Bijna alles mag weg’ houdt beeldhouwer Pieter Antonie van der Velden op zaterdag 12 en zondag 13 juni voor de laatste maal een expositie in de beeldentuin achter zijn huis aan de Wilhelminastraat in Lekkerkerk. ‘Bijna alles’, want er zijn een paar objecten in zijn collectie die hem zo dierbaar zijn dat hij ze graag voor zichzelf wil behouden.

Kort nadat Piet op 60-jarige leeftijd gebruik kon maken van de VUT-regeling is hij begonnen met beeldhouwen. Bij toeval eigenlijk. Zijn buurman had na een verbouwing een paar gasbetonblokken over en Piet vond het wel een goed idee om daar met hamer en beitel iets moois van te maken. Hij liet zijn fantasie de vrije loop en onder zijn handen ontstonden zijn eerste beelden, die door kenners zeer werden gewaardeerd.

Van het één kwam het ander. In zijn eigen atelier Pierre creëerde Van der Velde de afgelopen negentien jaar rond de vierhonderd werken, die deels in zijn eigen achtertuin terechtkwamen, maar ook hun weg vonden naar liefhebbers in binnen- en buitenland. Het organiseren van een expositie in zijn eigen tuin werd een bijna jaarlijkse traditie, maar hij nam ook regelmatig deel aan tentoonstellingen elders, waar hij doorgaans veel bekijks trok. Hij wist er zijn werken goed te verkopen of nieuwe opdrachten te verwerven.

Piet maakte veel abstracte kunst, waarbij hij zich liet leiden door het materiaal wat hij onder handen had. Van gasbeton stapte hij over op hardere steensoorten en maakte daar gepolijste objecten van die hij voorzag van een door hemzelf uitgevonden coating waardoor de beelden weer en wind kunnen doorstaan.

De afgelopen jaren was hij vooral druk met twee bijzondere projecten. Uit albast maakte hij een stenen viool en een vijf keer vergrote gloeilamp. “Meesterwerken”, aldus kenners die de beeldhouwer veel hoofdbrekens kostten. “Zie maar eens een flinterdun uitgeholde klankkast voor een viool uit te houwen zonder dat deze breekt”, wijst hij op het resultaat. “Ik lag er soms nachten lang wakker van.”

“Zeg nooit nooit”, beantwoordt Pieter Anthonie de vraag of zijn hamer en beitel nooit meer tevoorschijn zullen komen, maar welletjes vindt hij het wel. “Ik ben nu 79 en voel dat het fysiek te zwaar wordt om er mee door te gaan.” Vandaar deze laatste expositie in zijn beeldentuin voor vrienden, bekenden en geïnteresseerden. “Als bezoekers nog wat van me willen kopen kunnen ze dat tegen sterk gereduceerde prijzen”, belooft hij. Bovendien laat hij zijn bezoekers desgewenst zien hoe hij werkt.

Atelier Pierre is gevestigd aan de Wilhelminastraat in te Lekkerkerk en op 12 en 13 juni open tussen 11.00 en 17.00 uur. De toegang is vrij en Piet’s echtgenote Ria zorgt zoals altijd voor een hapje en een drankje.

Dit bericht is 1437 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief