Archieven

Dit bericht is 1380 keer gelezen

SCHOONHOVEN – Zo trots als een pauw: zo voelde stadsschilder Bram Herens zich afgelopen zaterdagmiddag. Hij opende in de Haagse ‘Pulchri Studio’ een expositie olieverfschilderijen. Samen met een oud studiegenoot presenteert hij portretten en stillevens.

We ontmoeten Bram op het Veer, de plek waar hij graag regelmatig komt. Net teruggekeerd uit het Belgische Brugge. “Een geweldige stad, vroeger was ik al fan van de ‘Vlaamse Primitieven’. Dat waren grote schilders voordat Rembrandt er was”, legt hij uit. “Ik heb hier weer enorm veel inspiratie opgedaan.” Binnenkort maakt Herens dertien aquarellen om een kalender van Brugge te maken. “Op toeristisch gebied is het vrijwel alleen kantklossen, vaandeltjes en bier. De te maken kalender voor 2023 is, naar mijn verwachting, een gat in de markt.”

Expositie
Eerst gaat alle aandacht uit naar de expositie in de Pulchri Studio aan de Lange Voorhout in Den Haag. Per jaar worden daar zo’n zestig tentoonstellingen gehouden. Een initiatief vanaf 1847 met een veelzijdig aanbod van kunstenaars. Dit alles is zonder winstbejag omdat het gerund wordt vanuit een kunstenaarsvereniging. Samen met zijn oud studiegenoot Cock Sjardijn uit Leiden is afgelopen week de toegewezen zaal ingericht. Herens presenteert vijftien verschillende portretten van zijn dochter Mia. Sjardijn laat het publiek een regiment aan stillevens zien.

Time-out
Drukke weken dus voor de stadsschilder. Echter daarna gaat hij het wel wat rustiger aandoen. “Komend halfjaar neem ik een ‘time-out’.  Mijn plan is om het olieverven op non-actief te zetten”, vertelt Bram. “Afgelopen twee jaar heb ik meer dan vijftig portretten gemaakt. Het werd me allemaal teveel. Ik had geen tijd meer voor m’n gezin en daarom ga ik het kalmer aandoen.”

De tentoonstelling in de Pulchri Studio, Lange Voorhout 15 in Den Haag loopt tot en met donderdag 28 november. Kijk voor de openingstijden op de website www.pulchri.nl/nl/tentoonstellingen.

Bram Herens was zaterdagmiddag te gast op de radio tussen 12.00 en 13.00 uur. Het gesprek is terug te beluisteren via uitzending gemist.

Dit bericht is 1380 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief