Archieven

Dit bericht is 1287 keer gelezen

SCHOONHOVEN – Op de hoek van de Kerkstraat/ Havenstraatse Wal is zaterdagmiddag opnieuw een ‘Meesterteken-tegel’ onthuld. Nazaten van de zilversmeden Jan en Govert van Os van den Abeelen waren samengekomen voor dit plechtige moment.

“In dit pand hebben ze gewoond en in de jaren dertig van de vorige eeuw noodgedwongen pensiongasten gehouden”, vertelt Teun Os van den Abeelen aan de groep familieleden. “Op deze manier waren er extra inkomsten zodat ze, tijdens de crisis, in dit grote huis konden blijven wonen.”  Teun is de kleinzoon van Govert en heeft in zijn kinderjaren vaak op dit adres gelogeerd.

Na zijn toespraak was de eer aan Julian (31), de jongste van het gezelschap, om de plaquette te onthullen. Hij is de zoon van presentatrice Martine van Os (van den Abeelen), bekend van Omroep Max. Ze was net terug uit Spanje voor opnamen van het tv-programma ‘We zijn er bijna’. Ook zij is een nakomeling van de zilversmeden en in de familielijn een nicht van Teun.

Schepwerk
Het Goud en Zilversmids Gilde Sint Eloy is beheerder en uitvoerder van de Meesterteken-tegels. Voorwaarde is dat betreffend edelsmid actief en opgeleid is in het vak, een eigen werkplaats heeft, werkt met een meesterteken en lid is van het gilde. Dat geldt niet alleen voor huidige leden, maar ook voor degenen die in het verleden werkzaam zijn geweest. Zo zijn Jan en zoon Govert van Os van den Abeelen tussen 1885 en 1950 actief geweest in het vak. Teun: “bij toeval hoorde ik een aantal jaren geleden dat je zo’n tegel kunt aanvragen. Dat heb ik gedaan en is door het Gilde gehonoreerd. Vanwege corona is het een jaar uitgesteld, maar nu is het zover.” Zelf is hij woonachtig in Amsterdam en werkzaam als rechter.

“Mijn grootvader en overgrootvader waren gespecialiseerd in ‘schepwerk’, zoals lepels en taartscheppen”, legt Teun uit. “De dubbele naam is ontstaan in de eerste jaren van de negentiende eeuw. Het was toegestaan om namen samen te voegen. Op een later moment is dit niet meer mogelijk gemaakt.”

Rondleiding
Om het hele gebeuren feestelijk te omlijsten kwamen de familieleden allereerst bijeen in restaurant Belvedère. Daarna volgde een wandeling langs mooie, historische plekjes door de binnenstad. Tekst en uitleg daarbij door de wandelende ‘zilver-encyclopedie’ René Kappers. “Prachtig door al die straatjes”, lacht Martine. “Ik heb nog nooit zo’n uitgebreide rondleiding gekregen. Van mijn vader en opa heb ik veel verhalen gehoord over Schoonhoven en het zilvervak. Daarom vind ik het ontzettend leuk om het nu ook daadwerkelijk te zien.”

Na de onthulling is de rondleiding afgesloten in het oudste atelier aan de Havenstraat 47a, de werkplaats ‘Zilver aan de Lek’ van Marianne Klarenbeek.

Geheel rechts Julian die namens de familie de tegel onthulde. Tweede van links presentatrice Martine van Os.

Dit bericht is 1287 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief