Het weer in de Krimpenerwaard

Archieven

Dit bericht is 1864 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL – “Ik herken nog steeds die geur van water en diesel”, merkt een bezoekster kort na binnenkomst op. Om vervolgens te vertellen dat zij opgroeide nabij gemaal De Nesse in Ouderkerk aan den IJssel en er veelvuldig over de vloer kwam. Plaats van handeling is het voormalige gemaal Reinier Blok aan de Breekade in Krimpen aan den IJssel dat sinds 2006 bewoond wordt door Michel en Lisette en hun kinderen.

“We kochten het pand destijds op een veiling die gehouden werd in het toenmalige café De Harmonie in Ouderkerk”, vertelt Michel. Wat ze kochten was op dat moment een Rijksmonument in een uiterst vervallen staat, want het had na het in gebruik nemen van het iets verderop gelegen gemaal Johan Veurink enkele jaren leeg gestaan. Ze kregen vrij vlot een vergunning en de gemeente werkte mee om het pand en de omliggende grond een woonbestemming te geven. En toen begon het grote klussen. Eerst ging het dak eraf en langzaam maar zeker werkten zij naar de laagste verdiepingsvloer. Jarenlang gingen alle vakanties en andere vrije dagen op aan zelfwerkzaamheid in hun nieuwe onderkomen. Gelukkig zijn Lisette en Michel zelf heel handig, weten ze creatieve ideeën om te zetten naar concrete plannen en mochten zij regelmatig rekenen op hulp van vrienden en familie.

Het resultaat mag er zijn! Een enorm huis waar bewaard gebleven historische elementen zoals de enorme centrifugaalpompen perfect combineren met de objecten in het zitgedeelte. In de slaapkamers die om de oorspronkelijke stoomketels zijn ingericht is het al niet anders. Prachtig! Het woonhuis is niet alleen groot en hoog maar ook comfortabel dankzij bijna niet zichtbare voorzieningen die de temperatuur zomer en winter beheersbaar houden.

Open Monumenten en Tuinendag
En zo is het in 1868 opgeleverde stoomgemaal Reinier Blok dankzij de inspanningen van Michel, Lisette en hun helpende handen volstrekt bewoonbaar verklaard. Tijdens Open Monumentendag en Open Tuinendag die zaterdag samenvielen, lieten ze hun hele bezit met veel plezier zien aan iedereen die hun huis en tuin binnenstapte. Ook de tuin achter het gemaal bleek zeer de moeite waard. Het echtpaar vertelde graag en veel over de geschiedenis van het gemaal dat oorspronkelijk met stoommachines werd aangedreven en later met hulp van dieselmotoren het overtollige water uit de polder de Hollandsche IJssel in liet stromen.

Rechtstreex
Na een rondleiding konden de bezoekers ook nog kennismaken met Rechtstreex Gemaal Reinier Blok. Een winkel waar mensen die de producenten uit de streek een warm hart toedragen producten kunnen bestellen en ophalen. Denk aan groenten en fruit, zuivel, eieren, brood, honing, jams en sappen. Gekweekt of gemaakt door boeren uit de directe omgeving, vaak biologisch en altijd vers. Kijk voor meer informatie daarover op www.rechtstreex.nl/gemaalreinierblok. Het gemaal aan de Breekade, hoek IJsseldijk mag de komende jaren best onderdeel blijven van Open Monumentendag want er is voor de liefhebbers veel te zien.

Dit bericht is 1864 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief