Archieven

Dit bericht is 2977 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL – Op initiatief van burgemeester Martijn Vroom is in april 2018 de Stichting Veteranen Krimpen aan den IJssel opgericht. Hij woonde een veteranenbijeenkomst in het Isalatheater bij, hoorde dat er in de gemeenten Capelle aan den IJssel en Zuidplas dergelijke organisaties bestonden en vond dat er in zijn gemeente ook zoiets tot stand zou moeten komen.

De burgemeester zocht en vond enkele veteranen die er wel oren naar hadden de organisatie op zich te nemen. Onder hen Erwin van Delzen, die als marinier in Cambodja en Haïti heeft gediend en Vincent Noija, voormalig tankbestuurder bij het 42e mechanisch bataljon in Bosnië. Allebei hebben ze een zinvolle en soms leuke tijd achter de rug, maar ook heftige dingen meegemaakt. Samen met Gerrit Loeve en Teus Ooms vormen ze het bestuur van de stichting.

Hun voornaamste doel is het onderhouden van contacten met veteranen in Krimpen aan den IJssel en in de Krimpenerwaard om die in de gelegenheid te stellen hun ervaringen met elkaar uit te wisselen. “Maar misschien belangrijker is nog dat we tijdens ontmoetingen signalen kunnen opvangen als mensen problemen hebben met hun verleden in een oorlogssituatie. Die proberen we dan zo goed mogelijk te begeleiden en door te verwijzen naar de juiste hulpverlenende instanties.”

De ontmoetingen tussen de veteranen onderling vinden voornamelijk plaats tijdens de activiteiten die de stichting organiseert. Maandelijks is er een veteranencafé, de stichting presenteert zich onder meer tijdens Koningsdag, geeft voorlichting op scholen en organiseert tijdens de inloopavonden boekpresentaties en besprekingen over onderwerpen die de doelgroep na aan het hart ligt. “Daarmee voorzien we beslist in een behoefte door de deelnemers een plek te geven waar ze hun hart kunnen luchten naar mensen die hen begrijpen omdat ze soortgelijke ervaringen hebben.”

De laatste inloopavond van dit jaar vond voor het eerst plaats in het nieuwe onderkomen van de Stichting Veteranen Krimpen aan den IJssel. Tot voor kort vonden zij onderdak in ’t Onderdak maar dat valt binnenkort ten prooi aan de slopershamer. Weer was het burgemeester Vroom die bij de korpsleiding van de plaatselijke brandweer een goed woordje deed voor de veteranen en vanaf nu mogen zij hun activiteiten organiseren in de brandweerkazerne aan de Nieuwe Tiendweg. “Een prachtige ruimte”, glundert Erwin. “We zijn er erg blij mee.”

In aanwezigheid van de burgemeester en een aantal wethouders schoven de veteranen en hun partners aan voor een blauwe hap. Iedereen die in dienst heeft gezeten weet wat dat betekent. In vrijwel iedere kazerne waar militairen ter land, ter zee en in de lucht verblijven wordt de blauwe hap één keer per week geserveerd. Een van oorsprong Indische rijsttafel met nasi, saté en andere lekkernijen. Voor deze gelegenheid had Ben Ruiter, kok bij de marine, zich bereid verklaard het buffet te verzorgen en hij had er werk van gemaakt! De aanwezigen smulden en wisselden ondertussen als vanouds ervaringen uit over hun verleden in oorlogsgebied. Stoere verhalen, maar ook herinneringen aan trieste gebeurtenissen. Dat hoort er allemaal bij.

Dit bericht is 2977 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief