Archieven

Dit bericht is 1379 keer gelezen

KRIMPEN A/D LEK – Na tien jaar vrijwilligerswerk bij de Voedselbank besloot Annette Koopman voor zichzelf te beginnen. Met een aantal gelijkgestemden richtte zij Stichting BlijeGift op. Onder hen Krimpenaar Arthur Bouw, die voor een huurprijs van één euro per maand een loods aan het Middelland in Krimpen aan de Lek ter beschikking stelde, waarin Annette kantoor houdt en spullen die gedoneerd worden kunnen worden bewaard. Vrijwilligers helpen haar om de opslag netjes en overzichtelijk te houden.

BlijeGift richt zich op gezinnen en alleenstaanden die in armoede leven, maar niet in aanmerking komen voor pakketten van de voedselbank. Bijvoorbeeld omdat ze net een paar tientjes teveel inkomen genieten of gedurende de maximale periode voedselpakketten hebben ontvangen en na drie jaar zijn uitgeschreven. Vaak zijn hoge schulden de reden waardoor mensen weinig te besteden hebben.

Levensmiddelenbonnen
Die doelgroep wordt door BlijeGift voorzien van levensmiddelenbonnen die bij plaatselijke winkeliers in de Krimpenerwaard en in Rotterdam kunnen worden ingewisseld. “Daardoor weten we zeker dat de bon wordt besteed aan vlees van de plaatselijke slager of brood van de bakker.”

Bij deelnemende winkeliers staat een collectebus op de toonbank waarin andere klanten een gift kunnen doneren. “Dat is één van de bronnen waaruit we onze uitgaven aan de levensmiddelenbonnen bekostigen”, aldus Annette. Daarnaast zijn er bedrijven die gul geven, fondsen die sponsoren en particulieren die BlijeGift een warm hart toedragen.

Daardoor lukt het om maandelijks ongeveer 165 gezinnen en alleenstaanden van een aantal bonnen te voorzien. Hoeveel zij krijgen hangt af van de samenstelling van het huishouden. Alleen mensen die worden voorgedragen door bewindvoerders, maatschappelijk werkers en andere geregistreerde hulpverlenende instanties komen in aanmerking.

Naast geld om levensmiddelenbonnen te kunnen kopen ontvangt BlijeGift ook vaak goederen die kunnen worden verspreid onder de doelgroep. Daaronder kleding, schoenen en vooral veel nieuw speelgoed. Dat bracht Annette op het idee in de loods een speelgoedparadijs in te richten waar kinderen die jarig zijn iets moois voor zichzelf uit kunnen zoeken. Iedere eerste zaterdag van de maand worden kinderen die die maand jarig zijn uitgenodigd. Ze krijgen behalve een cadeau ook een feestelijk pakket mee naar huis met versiering en lekkernijen waarmee ze hun klasgenootjes kunnen verrassen. “Vaak hebben de ouders zelf geen geld om traktaties te kunnen betalen. Dan regelen wij dat voor ze want je wilt toch niet dat kinderen op hun verjaardag met lege handen naar school moeten.”

Feestelijke opening
De opening van BlijeGift Kids werd een feestelijke gebeurtenis. Onder toeziend oog van veel gezinnen die van de diensten van BlijeGift gebruik mogen maken, knipten burgemeester Cazemier van Krimpenerwaard en wethouder Timm van Krimpen aan den IJssel een lint door, waarna de jonge bezoekers naar binnen konden om iets moois uit te zoeken. Op het terrein was muziek, er was ijs, er kon worden geschminkt en er was een ballonnenman. Kortom, het werd een feest voor alle aanwezigen. Vooral voor de kinderen die blij naar huis gingen. “Vanaf nu hopen we dit elke maand te doen voor de jarigen van de maand.” Annette wordt er zelf helemaal blij van als zij die vrolijke gezichtjes weer voor zich ziet.

Dit bericht is 1379 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief