Archieven

Dit bericht is 698 keer gelezen

sollicitatie1SCHOONHOVEN – De beroemde Engelse acteur Laurence Olivier bekende ooit: ‘Als ik het toneel op stap, heb ik even het gevoel dat ik met mijn broek op mijn enkels sta’.

Over plankenkoorts gesproken. Om jezelf in het openbaar te presenteren aan ‘vreemd’ publiek moet je enige vrees overwinnen. Leerlingen van vwo-5 van het Schoonhovens College weten er intussen alles van. Tijdens het sollicitatieproject in het pand van Gerco in Schoonhoven-Oost moesten ze op een zeepkist gaan staan om zich te profileren. Opleiding, baantjes, hobby’s, doelstellingen en toekomstverwachtingen werden in zestig seconden prijsgegeven aan genodigden uit het bedrijfsleven, overheden en onderwijs. Zij gingen vervolgens met de door hun geselecteerde leerlingen in gesprek.

Een frisse aanpak van de sectie Nederlands om leerlingen te trainen in communicatie. Vorig jaar werd deze nieuwe sollicitatieprocedure met succes ingevoerd. Voorheen schreven de leerlingen een brief waarin zij solliciteerden naar een fictieve baan. Nu leggen ze eerst mondeling contact met hun mogelijke werkgevers en stellen daarna een enthousiaste brief op om hun motivatie kenbaar te maken. “Voor deze presentatie hebben we op school flink geoefend”, gaf docent Liesbeth Kruithof aan. “Niet iedere leerling stapt zomaar op die kist.”

Diverse deelnemers waren zeer te spreken over de verbale vaardigheden van de vwo-leerlingen en hun indrukwekkende curriculum vitae. Een enkeling werd reeds in dit stadium benaderd voor een vervolgbezoek bij bedrijf of bank. “Talenten noteer je alvast in je boekje. In de huidige krappe arbeidsmarkt moet je alert zijn. Er zijn veel kapers op de kust”, verklaarde een ondernemer. “Het was een prima praktijkervaring,” stelde vwo-5 leerling Jip. “Ik ben er veel wijzer van geworden.” Diverse tips van ondernemers en bestuurders werden dankbaar door de jongeren genoteerd. Mogelijk zal dat hun studiekeuze na afronding van het vwo vereenvoudigen.

Dit bericht is 698 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief