Archieven

Dit bericht is 1069 keer gelezen

KRIMPENERWAARD – Directeur Anja Oosterlaken van Bibliotheek Krimpenerwaard ontkent dat boeken met Zwarte Piet bewust uit de collectie zijn gehaald. Ze reageert hiermee op berichten van VVD’er Marco Oudshoorn die in de bibliotheek in zijn woonplaats Schoonhoven geen boek met Zwarte Piet meer kon vinden. Hij is hier niet over te spreken en heeft de kwestie inmiddels aangekaart bij het gemeentebestuur.

Oosterlaken wijst erop dat materialen die tien jaar of ouder zijn worden afgeschreven of, in geval van klassiekers, worden vervangen. “Soms worden materialen tegen die tijd opnieuw aangeboden, al dan niet voorzien van geactualiseerd taalgebruik, actuele informatie of hedendaagse illustraties”, geeft ze tegenover Het Kontakt aan. “Nog vaker vervangen nieuwe en andere uitgaven in de loop der jaren oudere titels. Op deze manier blijft onze collectie actueel, modern en aantrekkelijk. Ditzelfde beleid passen we ook al jaren toe op onze sinterklaascollectie.”

In het verleden hield de bibliotheek sinterklaasboeken soms langer in de collectie, omdat de materialen verhoudingsgewijs weinig uitgeleend worden en dus niet snel verslijten. “Maar dit is in strijd met ons eigen collectiebeleid”, zegt Oosterlaken. “De afgelopen paar jaren hebben wij dan ook bewust geïnvesteerd in extra aanschaf van nieuwere boeken voor onze sinterklaascollecties, zodat de oudere boeken (die van tien jaar en ouder dus) zouden kunnen worden afgeschreven.”

Oorringen
In de oudere boeken speelde Zwarte Piet – neergezet als stereotype met gitzwart gezicht, gouden oorringen en slecht Nederlands beheersend – vaak nog een prominente rol. In nieuwere boeken is Piet volgens Oosterlaken in alle soorten en maten aanwezig. “Inmiddels is in elke vestiging aanbod van recente Sinterklaasboeken, hetgeen door het publiek wordt gewaardeerd.”

Als klanten behoefte hebben aan het lenen van boeken met expliciet Zwarte Piet erin, dan kunnen deze door de bibliotheek worden opgevraagd bij de Koninklijke Bibliotheek (KB). Oosterlaken: “Daar worden alle boeken die ooit zijn uitgegeven bewaard. Ook het Kinderboekenmuseum heeft deze boeken, om de geschiedenis van het kinderboek te laten zien. De bewaarfunctie van boeken ligt bij de KB en musea, niet bij de openbare bibliotheek.”

Dit bericht is 1069 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief