Archieven

Dit bericht is 1791 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL – Staalbouwer Hollandia in Krimpen aan den IJssel heeft een boete van 25.000 euro betaald na een dodelijk bedrijfsongeval in de zomer van 2018. Justitie verwijt het bedrijf dat zij onvoldoende heeft gedaan om het ongeval te voorkomen en te zorgen voor een veilige werkomgeving voor werknemers.

In juli van dat jaar was een werknemer bezig met laswerkzaamheden aan een sluisdeur in de bedrijfshal in de Krimpense Stormpolder. Er moest een langwerpige bak gelast worden aan de deur. Om de bak tijdens de werkzaamheden op de plek te houden, was er een ballastblok van 2500 kilo opgezet.

Tijdens de laswerkzaamheden is het blok gekanteld en met het volle gewicht op de werknemer gevallen. Die liep hierdoor letsel op aan zijn hoofd, rug en benen. Hij overleed ter plekke.

Volgens justitie heeft Hollandia de arbeidsomstandighedenwet overtreden. Zo was de werkwijze voor het werken met ballastblokken onvoldoende concreet omschreven en gevaren waren onvoldoende in kaart gebracht. Een werkgever is dat wel verplicht. Daarnaast waren de werknemers onvoldoende voorgelicht over de risico’s van het werken met ballastblokken. Tevens was et ballastblok w niet met hulpmiddelen vastgezet, of geborgd tegen vallen of kantelen.

Het Openbaar Ministerie zegt dat de dood van de werknemer niet valt toe te rekenen aan Hollandia. Maar wel kan gezegd worden dat het bedrijf de voorwaarden heeft geschapen waaronder het tragisch ongeval heeft kunnen plaats vinden.

Hollandia heeft de feiten erkend en maatregelen genomen om een dergelijk incident in de toekomst te voorkomen. De zaak is daarmee afgedaan.

Dit bericht is 1791 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief