Archieven

Dit bericht is 1838 keer gelezen

SCHOONHOVEN – “Herstellen zullen onze cliënten niet, maar wij kunnen er wel voor zorgen dat het proces waarin de ziekteverschijnselen zich ontwikkelen vertraagt en vooral dat zij lekkerder in hun vel zitten”, weet Erwin Lagcher van N’Joy Healthy Living & Sports.

Sinds enige tijd verzorgt hij bokstraining voor mensen die lijden aan de ziekte van Parkinson en dat blijkt te werken. De methode is overgewaaid uit de Verenigde Staten en wordt door enkele sportscholen in Nederland aangeboden. “Wij zijn tot nu toe de enige in de Krimpenerwaard en omgeving”, aldus Erwin. Boksen is misschien niet de eerste sport waar patiënten aan zullen denken. Toch is gebleken dat het een heel geschikte sport kan zijn voor mensen met de ziekte van Parkinson. Bij boksen combineren beoefenaars het verbeteren van hun uithoudingsvermogen met het (leren) maken van bepaalde bewegingen. Hierdoor kunnen balans en spierkracht verbeteren.

Krachtraining
Bokstraining volgen betekent overigens niet dat de deelnemers de ring in gaan om het tegen elkaar op te nemen. De training voor mensen met Parkinson is een vorm waarbij geen echt contact wordt gemaakt. De boksbal wordt gebruikt om te stoten en de trainer maakt schijnbewegingen die door de cliënt worden opgevangen. De training wordt gecompleteerd met een krachttraining en beenspieroefeningen om de motoriek aan te sterken. De trainingen duren zestig minuten in kleine groepjes onder begeleiding van een gecertificeerde trainer.

Na de training kunnen de deelnemers nog even rustig bijkomen onder het genot van een kopje koffie of thee. Bij die gelegenheid komen ook voedselpatronen aan de orde. Marianne van der Spek, partner van Erwin en van huis uit Orthomoleculair Voedingsadviseur, weet als geen ander dat gezonde voeding en lichaamseigen suppletie vaak meer voor de patiënt kunnen betekenen dan de medicijnen die door de huisarts of specialist worden voorgeschreven. “Samen met de cliënt zoeken we naar een eetpatroon dat een optimaal resultaat oplevert.”

Boksen als therapie voor Parkinson-patiënten is nog geen algemeen erkende behandelingsmethode. Tot nu toe is er maar één zorgverzekeraar die de kosten vergoedt. “De boksbond onderkent het belang en is met andere verzekeraars in onderhandeling”, aldus Erwin. Zelf brengt hij de methode onder de aandacht bij huisartsen, specialisten en instanties die patiënten met Parkinson verzorgen. “Ik hoop op die manier een leuke club samen te stellen”, want er is nog ruimte tijdens de training die hij iedere maandagmiddag verzorgt.

Behalve bokstrainingen voor Parkinsonpatiënten verzorgt N’Joy (voorheen personal fitness Nederland) met een team van personal trainers, coaches en voedingsspecialisten begeleidingstrajecten voor mensen die lekkerder in hun vel willen zitten. Klachten verminderen zonder meteen naar medicatie te grijpen is het motto. Te denken valt onder meer aan het beheersen van stress, verantwoord afvallen, een gezonder eetpatroon en meer bewegen. Iedereen die met dit soort vragen worstelt kan bij N’Joy terecht en kiezen uit persoonlijke begeleiding of een aanpak in groepsverband.

Verbouwing
N’Joy is gevestigd aan de Broeikweg 31a in Schoonhoven en is achter de bestaande oefenruimte druk aan het verbouwen. In de loop van januari hoopt Erwin de extra 250 vierkante meter in gebruik te kunnen nemen en het aanbod flink te kunnen uitbreiden. “We starten onder meer met bokstrainingen voor mensen met een beperking.”

Om de inrichting van deze bijzondere accommodatie te completeren is nog wel het één en ander nodig. Te denken valt aan nieuwe bokszakken, bokshandschoenen in verscheidene maten, een zachte vloer van matten en een traplift. “Omdat wij niet in de eerste plaats een commerciële instelling zijn maar het maatschappelijk belang willen dienen durven we wel te vragen of mensen ons daarbij financieel willen steunen”, besluit Erwin.

Doneren kan hier. Kijk voor meer informatie over N’Joy Healthy Living & Sports op www.njoyhealthy.nl.

Dit bericht is 1838 keer gelezen

Deel dit:

2 Reacties op Boksen helpt Parkinson-patiënten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief