Archieven

Dit bericht is 2282 keer gelezen

SCHOONHOVEN – Vanaf half november ligt hij in de vitrines van juweliers: de War Child Bracelet. De bedelarmband is een initiatief van Marco Borsato en Bas Verdonk, goudsmid en designer én oud-student van Zadkine Vakschool Schoonhoven.

Studenten van deze Vakschool, de enige school in Nederland waar opgeleid wordt tot goud- of zilversmid, juwelier of uurwerktechnicus, verzorgen de afwerking van de War Child Bracelet en bijbehorende bedels. In 2020 viert Vakschool Schoonhoven haar 125 jarig jubileum. Dit jubileumjaar wordt op 14 januari 2020 geopend en zowel Marco Borsato als Bas Verdonk zijn daarbij.

Na de lancering in september meldden zich honderden juweliers die het initiatief omarmen en de War Child Bracelet graag in hun assortiment opnemen. Dat is bijzonder, vindt Bas Verdonk. “Vooral omdat geen van de partijen er iets aan verdient. 74 procent van de opbrengst gaat rechtstreeks naar War Child. Ik zie het echt als een cadeau van de sieradenbranche.”

Ook studenten van Vakschool Schoonhoven werken geheel vrijwillig aan de afwerking van de armbanden en bedels. Bas Verdonk stapte zelf weer zijn oude school binnen en hielp studenten met de afwerking aan de werkbanken. De armband is verkrijgbaar voor 129,- euro en de bedels gaan 59,- euro euro kosten. De armband is onder andere in de juwelierswinkel op Vakschool Schoonhoven te koop, geopend tijdens bijvoorbeeld Open dagen en jubileum activiteiten.

Marco Borsato ontwierp de eerste bedel: ‘Love, Peace and Music’ en het idee is dat er de komende vijf jaar twee bedels per jaar door BN’ers ontworpen worden. De Sterling-zilveren schakels van de armband worden onderbroken door drie volledig stalen schakels. Ooit was dit staal onderdeel van een AK47 (machinegeweer, red.) en het werd in beslag genomen in een conflictzone. Nu, omgesmolten tot sieraad, dragen de schakels symbolisch bij aan steun voor kinderen in oorlog. Deze transformatie is dan ook symbolisch. Het laat zien dat kinderen die hebben geleden onder geweld met de juiste steun een mooie toekomst tegemoet gaan.

Vakschool Schoonhoven is trots om Marco Borsato en Bas Verdonk te verwelkomen tijdens de opening van het jubileumjaar op 14 januari 2020. De opening vormt de aftrap van de jubileum agenda die boordevol activiteiten zit. Zo host Vakschool Schoonhoven eind januari bijvoorbeeld ook het FEEG Symposium (Federation for European Education in Gemmology), het Hammerclub treffen eind mei en natuurlijk een reünie. Zie voor meer informatie en het hele programma: www.zadkine.nl/jubileumjaar.

Dit bericht is 2282 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief