Archieven

Dit bericht is 790 keer gelezen

biesboschBERKENWOUDE – De landelijk bekende boswachter Thomas van der Es geeft dinsdag 18 december een lezing in cultureel centrum De Zwaan in Berkenwoude. Onderwerp is de Biesbosch.

Van Es groeide op aan de rand van de Biesbosch en werd op zijn 21e ‘de jongste boswachter ooit’ in Nationaal Park De Biesbosch. Thomas raakt nooit uitgepraat over de natuur in zijn werkgebied. Hij maakt zelf de prachtigste foto’s van landschap en intieme natuur, is een gedreven verteller en verschijnt regelmatig in radio- en tv-programma’s.

Ook schreef hij een boek over zijn geliefde gebied: De Nieuwe Biesbosch. Nieuw, omdat de natuur in en rond de Biesbosch een sterke impuls heeft gekregen door het programma Ruimte voor de Rivier. Het doel van dit programma is om bij de steeds vaker verwachte hoge rivierwaterstanden, dit extra water snel richting zee te kunnen laten stromen. Bij de uitvoering van Ruimte voor de Rivier ontstond in Nederland naast op ruim dertig plaatsen een grotere waterveiligheid, ook extra ruimte voor natuur.

Het grootste en bekendste voorbeeld is de Noordwaard, een 3000 hectare grote polder tussen de Brabantse en Hollandse/Dordtse Biesbosch. Er zijn grote nevengeulen gegraven, en ongeveer de helft van de Noordwaard is natuurgebied geworden. Konikpaarden en waterbuffels houden hier de vegetatie laag zodat er altijd goede doorstroming is. Tal van vogels komen er op af. De Biesbosch is het thuis geworden van de bever, de zeearend, en sinds twee jaar ook van twee paar visarenden. En dat op fietsafstand (24 km) van de Krimpenerwaard.

Van Es zal inbeelden en boeiende verhalen de rijke natuur tonen van dit unieke gebied. Vanwege het bijzondere dubbelbelang als waterberging van dit grote natuurgebied voor Nederland, staat deze lezing open voor iedereen. Aanvang: 20.00 uur.

Dit bericht is 790 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief