Dit bericht is 1003 keer gelezen
KRIMPENERWAARD- Via een gezamenlijke brandbrief spreken vijftien partijen uit de Krimpenerwaard minister Adema aan op zijn verantwoordelijkheid om uitheemse rivierkreeften te bestrijden. Gezien de enorme schade die de tientallen miljoenen kreeften in het gebied veroorzaken, manen zij de minister om met spoed gericht actie te ondernemen om de opmars van uitheemse rivierkreeften voortvarend en effectief terug te dringen.
In Nederland is het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) verantwoordelijk voor het bestrijden van invasieve uitheemse rivierkreeften. Tot op heden is er geen plan om de invasie aan te pakken. Sinds 2016 is het alleen voor beroepsvissers toegestaan om de kreeften te vangen, maar dat is onvoldoende effectief. In de afgelopen jaren is de kreeftenpopulatie explosief gegroeid.
De kreeften kunnen zo’n 300 tot 1200 eitjes per jaar leggen. Dat zorgt ervoor dat het dier zich ontzettend snel voortplant. Daarnaast heeft het dier hier geen vijanden in de natuur. Vijftien partijen, waaronder de gemeente, het waterschap, de provincie en een visserij sturen nu een brandbrief, want er moet iets gebeuren.
Schade en risico’s
De enorme hoeveelheid kreeften in de Krimpenerwaard vormen een ernstige plaag met schade en risico tot gevolg. De kreeften graven holen en lange gangen, waardoor (agrarische) grond verzakt en oevers instabiel kunnen worden. Dit leidt tot gevaarlijke situaties voor vee en landbewerking, grondverlies en extra kosten voor herstel- en baggerwerkzaamheden.
De kreeften zijn veelvraten die zich snel voortplanten. Dit bedreigt de biodiversiteit en natuur in de Krimpenerwaard, waar leeg- en kaalgevreten sloten nu stil en levenloos zijn. De hoeveelheid waterplanten is in de afgelopen jaren sterk afgenomen. Dit leidt tot achteruitgang van de ecologische waterkwaliteit. Waterplanten hebben een sleutelrol in het onderwaterleven.
Niet nog meer tijd verliezen
De nood is hoog, ervaren de vijftien partijen. Daarom vragen zij minister Adema dwingend om daadkracht te tonen door binnen afzienbare tijd de uitheemse rivierkreeften grootschalig, duurzaam en georganiseerd te bestrijden.
Lees ook: Proef afvangen Amerikaanse rivierkreeft Krimpenerwaard: ‘Vangen 300 kilo per week’
Dit bericht is 1003 keer gelezen
Maar waarom mogen wij ze dan niet vangen. Bij ons is het een verschrikking. Mag er niks aan doen. Wie betaal de schade die wij hebben van de kreeften. Dan is er niemand thuis. En als we fuiken zetten dan zijn we stropers . Dan krijg je een fiksen boeten. Geef ons een vergoeding dan vangen wijze wel