Archieven

Dit bericht is 1225 keer gelezen

HAASTRECHT – De brandweer van Haastrecht heeft afgelopen week een nieuw voertuig ontvangen. De komende weken zullen zij met dit voertuig gaan oefenen en vanaf 6 januari zal het voertuig daadwerkelijk ingezet gaan worden en zal het oude voertuig worden verkocht. Het nieuwe voertuig is een Tankautospuit van het merk Scania. 

Bijna alle kazernes in de regio Hollands Midden, waar ook de Krimpenerwaard onder valt, krijgen in 2022 of 2023 nieuw materieel geleverd. Dit kan gaan om een autoladder, een tankautospuit en/of een WTS-500. De huidige autoladders zijn twintig jaar oud en zijn aan vervanging toe. De nieuwe autoladders zijn technisch beter uitgerust, zijn meer wendbaar en de ladder zelf kan een knik maken; handig in dichtbebouwd gebied. De autoladders die het meest ingezet worden in de Krimpenerwaard zijn gestationeerd in Bergambacht en Gouda. De te vervangen tankautospuiten zijn nog uit de tijd van voor de regionalisering en zijn technisch en financieel afgeschreven. De WTS-500, waarbij WTS staat voor Water Transport Systeem, is een geheel nieuw voertuig waarmee de veiligheidsregio inspeelt op veranderde beschikbaarheid van bluswater. Deze voertuigen zijn inmiddels al operationeel onder andere in Stolwijk.

Waarom worden de voertuigen vervangen?
De TS’en die worden vervangen zijn zowel economisch als technisch afgeschreven. Deze voertuigen stammen nog uit de tijd van voor de regionalisering van Brandweer Hollands Midden, in 2011. Tussen de voertuigen zitten bovendien verschillen: de ene TS is de andere niet. Niet alle voertuigen zijn exact hetzelfde. “Door 45 TS-en te vervangen halen we betrouwbare voertuigen en up-to-date materiaal in huis om onze kerntaken, zoals brandbestrijding en technische hulpverlening (THV) goed uit te kunnen blijven voeren.” Omdat de voertuigen in de toekomst allemaal gelijk zijn, met op elk voertuig dezelfde bepakking, worden bovendien zowel het voorraadbeheer als het onderhoud eenvoudiger. Ook biedt uniformering de kans om slijtage van het wagenpark gelijkmatig te laten verlopen. Zo zijn er voertuigen die intensiever gebruikt worden dan andere. Omdat ze gelijk zijn is het mogelijk TS’en tussen kazernes te wisselen.

Wat is er nieuw? 
De bepakkingen van de TS-en sluiten aan bij de nieuwe kijk op brandbestrijding, waarbij wordt uitgegaan van meer koelend vermogen. Zo hebben de TS-en nu een slanghaspel die minimaal 200 l/min levert en O-bundels. Dit laatste is een koppelbaar lagedruk aflegsysteem met draagbare slangenbundels. Daarnaast bevatten de voertuigen accu-aangedreven redgereedschappen. In de oude TS-en wordt redgereedschap nog hydraulisch aangedre-ven met een los motorisch pompje voor de oliedruk. In de nieuwe TS-en zijn deze gereedschappen accu-aangedreven en daarmee altijd direct inzetbaar. Ook de schroeftol, slijptol, kettingzaag en de verlichtingsset behoren straks tot het accu-gereedschap.Ook hebben de voertuigen nieuwe brandbestrijdingsmiddelen aan boord, zoals de smoke-stoppper, straalslang en de fognail.

De voertuigen worden in de periode 2022-2024 gefaseerd vervangen. Voorafgaande aan de ingebruikname van een nieuw voertuig doorlopen alle gebruikers op de desbetreffende kazerne eerst nog een uitgebreid vakbekwaamheidsprogramma.

Krimpenerwaard
In de Krimpenerwaard worden de TS-en vervangen in vrijwel alle kazerne’s. Alleen de TS-en van de posten Gouderak en Krimpen aan de Lek blijven in dienst, deze zullen worden verbouwd naar de huidige kwaliteitsnormen. De post Bergambacht zal in 2023 een nieuwe autoladder krijgen.

Dit bericht is 1225 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief