Archieven

Dit bericht is 700 keer gelezen

Luca Vaneman in actie bij het Kinderprinsengracht Concert

Luca Vaneman in actie bij het Kinderprinsengracht Concert

SCHOONHOVEN – Vanavond tijdens de Nationale Kinderherdenking in Madurodam, zal de zestienjarige trompettist Luca Vaneman het taptoe-signaal spelen. Bijzonder omdat dit normaal gesproken door een militair wordt gedaan. Vanaf een dertig meter hoge vuurtoren zal, voor bijna vierduizend toeschouwers, het signaal klinken als opmaat naar de twee minuten stilte.

“Ik sta op een dertig meter hoge vuurtoren. Dat heeft als voordeel dat ik de mensen niet echt zie”, vertelt de enigszins bescheiden muzikant in gesprek met RTV Krimpenerwaard. “Het is muzikaal gezien geen moeilijk stuk maar het is wel moeilijk om het goed te spelen. Vooral het mondstuk moet ik proberen warm te houden. Het wordt koud vanavond en dan is het lastig de noten goed te blazen.”

Luca is sinds december vorig jaar lid bij de Brassband Schoonhoven. Zelf is hij woonachtig in Ter Aar. Een flinke reisafstand dus om wekelijks te repeteren. “Via een oudoom ben ik erbij gekomen. Gelukkig kan ik iedere week meerijden met een ander lid die vlakbij mij woont.” Vorig jaar werd de trompetspeler benaderd om een rol te vervullen in de Nationale Kinderherdenking. “Ik vond het direct hartstikke leuk, een eer vooral om te mogen doen. Eerst moest het nog goed gekeurd worden door een hoge generaal. Omdat het een kinderherdenking is willen ze graag een jong iemand om het taptoe-signaal te verzorgen. En leden van militaire orkesten zijn nu eenmaal ouder”, maakt het Brassbandlid duidelijk.

De Nationale Kinderherdenking 4 mei in Madurodam is een van de grootste herdenkingen in Nederland en is vergelijkbaar met de Nationale Herdenking op de Dam en op de Waalsdorpervlakte. Honderden kinderen treden op met zang, dans en theater. Alle optredens staan dit jaar in het teken van het thema ‘verzet’, het jaarthema van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.  Ook is er een optreden van het Nationale Kinderherdenkingskoor.

Vanmiddag wacht Luca nog een tweetal repetities en dan moet hij er klaar voor zijn. Wij wensen hem veel succes met deze eervolle invulling van de herdenking.
In de uitzending tussen 12.00 en 14.00 uur kunt u luisteren naar het gehele gesprek met Luca.

thumbnail_IMG-8823

Dit bericht is 700 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief