Archieven

Dit bericht is 1151 keer gelezen

KRIMPENERWAARD – Het besluit van Lokaal op 1 om met onmiddellijke ingang uit de coalitie te stappen vanwege een onwerkbare situatie en het daar uit voortvloeiende vertrek van wethouder Hofman-Verwoert (foto), is schadelijk – mede door de wijze waarop – voor het aanzien van de politiek.

Dit vonden de deelnemers aan het online gehouden politiek debat, zaterdagochtend in het programma De Waard op de Kaart van RTV Krimpenerwaard.

Aan het pittige debat werd deelgenomen door Irma Bultman (CDA), Ad Struijs (Pro Krimpenerwaard), Willem Schoof (VGBK) en Jan Verburg (SGP). De fractievoorzitters van CDA, SGP en VGBK vinden dat de raad nu schouder aan schouder moet staan om de problemen die er zijn op te lossen. Tijdens het debat gaf Ad Struijs aan dat er zijns inziens geen sprake is van een duaal stelsel, waarbij het college los staat van de coalitiepartijen. “De wethouders lopen aan de leiband van hun partij.”

Struijs pleitte in dit verband voor vakwethouders. Schoof noemde dit een mogelijkheid, “maar ook een vakwethouder kan in de problemen komen. Het blijft mensenwerk.” Irma Bultman zag het dunne coalitieakkoord wat twee jaar geleden bij de formatie van de nieuwe coalitie tot stand was gekomen als aanleiding voor de huidige problematiek. Zij was het met Struijs wel eens dat het dualisme af en toe wel wat scherper zou kunnen. Verburg riep op nu snel tot daden te komen en inhoudelijk verder te gaan in plaats van met gekissebis.

Struijs sprak over drie verloren jaren en wil dat laatste jaar niet als verloren zien en zal met een plan komen hoe het bestuur van onze gemeente anders moet. Het herstel van het vertrouwen van de inwoners in de overheid en goede participatie zal daarin een belangrijk punt zijn.

Schoof gaf aan dat er de afgelopen jaren wel degelijk uitstekende projecten zijn gerealiseerd. “Zaken die goed zijn gegaan gaan we nog beter maken en wat minder gegaan is verbeteren.” Het belang van een goede participatie van de inwoners werd door een ieder onderschreven, over de wijze waarop zal in de raad zeker nog verder worden gesproken.

In het debat kwam ook nog even het aantal wethouders ter sprake. Na het vertrek van wethouder Hofman zijn er nu nog vijf wethouders over. Haar portefeuille is over de nog zittende wethouders verdeeld. Struijs vindt vier wethouders voldoende. “Van het overblijvende geld kunnen ander zaken worden bekostigd.” Bultman noemde zes wethouders wel aan de hoge kant, vier of vijf moet volgens haar kunnen. Verburg vindt vier in principe voldoende. Schoof noemde zes wethouders conform de bestaande regels, ook al omdat er geen sprake is van zes voltijdsbanen. En er moet volgens Schoof wel rekening worden gehouden met de hoeveelheid taken die van het rijk naar de gemeente is overgeheveld. “Bij de onderhandelingen na de verkiezingen van 2022 zal wel blijken wat de uiteindelijke uitkomst zal zijn.”

Lokaal op 1 en de nu afgetreden wethouder Hofman waren door RTV Krimpenerwaard uitgenodigd voor respectievelijk deelname aan dit debat en een interview. Maar partijbestuur en fractie van de ;okale partij en mevrouw Hofman gaven er de voorkeur aan het raadsdebat van aanstaande dinsdag af te wachten.

Dit bericht is 1151 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief